instant fap

Dvije decenije 5. korpusa Armije RBiH

Velika jubilarna godišnjica formiranja Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine krunisana je većeras u Bihaću svečanom akademijom u dvorani Luke.

Pred oko hiljadu građana, svečano su postrojene ratne zastave brigada iz sastava Korpusa, a u povodu njene 20. godišnjice program je otvoren čitanjem naredbe Ratnog predsjedništva RBiH o formiranju pet korpusa na slobodnoj teritoriji tada mlade države.

Slabo opremljeni

Počast zastavama ukazali su, između ostalih, i ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić, prvi komandant Petog korpusa general Ramiz Dreković i legendarni ratni komandant, sinonim Petog korpusa, general Atif Dudaković.
– Da nije bilo njega, vjerovatno bi Korpus vodio neko drugi jednako uspješno kao što su uspješni bili i ovi vojnici, koji su pokazali hrabrost unatoč slaboj opremljenosti i siromaštvu. Ali, general Atif Dudaković je imao sjajno vojno obrazovanje, talenat, ratnu vještinu i sreću kakvu samo sudbina zna spojiti u jednoj osobi, kazao je general Fadil Hasanagić, predsjednik Odbora za obilježavanje godišnjice.
Peti korpus ispred svih armijskih korpusa istakao se i po svom oslobodilačkom pohodu, od sedam oslobođenih gradova u BiH, jedan je osvojio 7. korpus – Gornji Vakuf, a sve ostale: Veliku Kladušu, Bosansku Krupu, Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most, osvojile su jedinice Petog korpusa.

Jedinstveni u svijetu

General Ramiz Dreković istakao je uspjeh ovih vojnih jedinica kao jedinstven u svijetu.
“To je vojno čudo i zaslužuje da se spominje i izučava na svim vojnim akademijama”, smatra on.
A protiv sebe Peti korpus je imao tri neprijatelja, jedinice srpske vojske Krajine, glavninu vojnog neprijatelja iz sastava vojske Republike Srpske i trećeg neprijatelja, vojsku Autonomne pokrajine zapadna Bosna koju je formirao Fikret Abdić, za kojeg je na sinoćnjoj svečanosti jasno rečeno da se radilo o secesionisti i izdajniku.

KOMENTARI