instant fap

Dvije decenije od zločina u Hrustovu i Vrhpolju

Okupljanjem na vrhpoljskom mostu, te spomen obilježjima u Hrustovu i Vrhpolju, danas su mještani ovih mjesnih zajednica obilježili dvadesetu godišnjicu od početka napada srpskih snaga na ovaj dio sanske općine, te zločine koji su potom uslijedili.
Pomenuti događaji organizirani su danas u sklopu ovogodišnje manifestacije „Galaja 1992-2012“, kojom se obilježavaju dani stradanja, ali i otpora na području općine Sanski Most.
Predstavnici društveno političkog i vjerskog života općine, te brojni mještani danas su se okupili ispred turbeta u centru sela Hrustovo, koje je podignuto u znak sjećanja na 188 ubijenih civila.
Pripadnici srpskih paravojnih snaga, pomognuti snagama JNA, na današnji dan 1992. godine, započeli su oružani napad na sela Vrhpolje i Hrustovo.
To je bio uvod u potpuno uništenje ovih sela, protjerivanje cjelokupnog stanovništva, te zločine koji su počinjeni nad civilima svih dobnih uzrasta.
Prisutnima se na ovom mjestu obratio ratni komandant u Armiji RBiH, nosilac „Zlatnog liljana“, Senad Kljajić, inače rodom iz ovog mjesta.
Načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, podsjetio je da se samo na temeljima istine može graditi suživot i bolja budućnost Bosne i Hercegovine. On je naglasio kako se žrtve nikada ne smiju zaboraviti jer zahvaljujući njima danas uživamo plodove slobode.
U samo jednom danu u selu Hrustovo ubijeno je 188 golorukih mještana, među kojima veliki broj žena i djece. U narednim danima ukupan broj žrtava premašio je brojku od dvije stotine, a na području sela Hrustovo tada je živjelo oko hiljadu stanovnika. Prisutni su se podsjetili na te dane, a učenjem fatihe i polaganjem cvijeća odata je počast nedužnim žrtvama.
Na današnji dan prije dvadeset godina, selo Hrustovo bilo je mjesto nezamislivih zločina. Srpske snage su zarobljene muškarce odvajali od njihovih porodica i odvodili ih na strijeljanje. Jedno takvo pogubljenje dogodilo se uz lokalni put koji vodi kroz ovo mjesto, a sigurnu smrt, igrom sudbine, preživjeli su Đemo Kukavica i Suad Tutić.
Obraćajući se prisutnima oni su evocirali uspomene na ovaj strašni događaj.  Nakon toga upriličen je obilazak spomen ploče hadži Almasu Zukiću, mještaninu koji je prije devetnaest godina smogao snage da se oružano suprotstavi agresorima.
Na herojski čin Almasa Zukića podsjetili su član organizacionog odbora manifestacije „Galaja 2011“, penzionisani brigadir oružanih snaga BiH, Senad Kljajić, te glavni sanski imam Husein efendija Kovačević.
Na lokalitetu vrhpoljskog mosta, gdje se 31. Maja 1992. godine dogodio stravičan zločin, održano je prigodno prisjećanje na stradanje Bošnjaka ovog kraja. Pripadnici srpskih snaga su na današnji dan silom dotjerali mještane zaseoka Begići na ovo mjesto. Nakon fizičkog maltretiranja, nedužni ljudi su tjerani da skaču s mosta u Sanu, a zločinci su pucali u njih. Na taj način ubijeno je sedamnaest ljudi, a zločin je voljom sudbine preživio Raif Raho Begić, te kasnije svjedočio o tome pred Haškim tribunalom.
Načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, istakao je kako će lokalna vlast insistirati na obilježavanju svih mjesta koja su bila stratišta tokom aresije na BiH i okupacije Sanskog Mosta. Ovom prilikom pozvao i na kažnjavanje svih koji su odgovorni za počinjene zločine.
Dužna počast odata je i poginulom borcu Armije RBiH, Ismetu Hepiću iz Cazina, koji je poginuo u blizini vrhpoljskog mosta u operaciji oslobađanja ovog dijela općine Sanski Most u oktobru 1995. godine. Prisutnima se ispred spomen ploče posvećene ovom borcu Armije RBiH obratio načelnik općine Cazin, Nermin Ogrešević.
Prisutni su potom bacanjem buketa s cvijećem s vrhpoljskog mosta u rijeku Sanu simbolično podsjetili na istorijske događaje i stradanje Bošnjaka i Hrvata ovog dijela općine Sanski Most. Učesnici današnjeg obilježavanja obišli su potom lokalitet šehidskog mezarja Vrhpolje – Hrustovo.
Učenjem fatihe odata je počast svim žrtvama zločina koji se dogodio na ovim prostorima prije tačno dvije decenije. Također, ovom prilikom zatraženo je kažnjavanje svih koji su sudjelovali u zločinima počinjenim u Hrustovu i Vrhpolju, kako onih neposrednih izvršilaca, tako i njihovih naredbodavaca.
[flagallery gid=22 name=Gallery]