Dvije trećine sudija suočeno sa zlostavljanjem na utakmicama

HomeSport

Dvije trećine sudija suočeno sa zlostavljanjem na utakmicama

Ibišević i Cocalić u timu kola

U anketi BBC-a u kojem su učestvovale sudije iz svih ligaških nivoa, jedan od pet sudija je priznalo da su bili fizički napadnuti barem jednom u karijeri.

S druge strane, čak dvije trećine njih među više od 2000 ispitanih, doživjelo je verbalno zlostavljanjem. Iz Fudbalske asocijacije Engleske ističu kako su uvijek na oprezu što se zlostavljanja sudija tiče. “Oprezni smo uvijek. Srećom, broj napada na sudije je smanjen i rijetko se dešava. Od preko 1,2 miliona utakmica prošle sezone u svim rangovima, samo jedan procenat njih je imalo problema na utakmicama”, stoji u saopštenju FA-a.

Ipak, čini se kako je broj napada na sudije mnogo veći od jedan posto, kako tvrde iz Fudbalske asocijacije. Većina napada na sudije dešava se u nižim ligama, a čak ima nasilja i u omladinskim ligama, gdje su sudije također na meti. Donald Distin je sudija već 15 godina, a on je prošle godine dobio žestoke batine na utakmici, kada je igraču pokazao crveni karton.

“Jednostavno me udario. Pao sam na travu, a modrice su mi bile po cijelom tijelom. Oko mi je bilo krvavo, nisam mogao vidjeti ni unuka,  bilo je zaista užasno”, rekao je Distin, koji je odmah nakon toga dobio nove prijetnje. “Radio sam jedan lokalni derbi i pokazao sam 10 žutih i dva crvena kartona.

Nakon što sam isključio jednog igrača, prišao mi je i rekao kako će me ubiti”, ističe Distin. Njegov napadač, koji mu je nanio teške tjelesne povrede, završio je u zatvoru, a protekle godine su u Engleskoj sudije napadnute 474 puta. Stotinu arbitara je napadnuto fizički, sa vidljivim i težim povredama, a još njih 374 je fizičkim napadima.

sportsport

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0