instant fap

DŽEMATLIJE VRHPOLJA DŽAMIJU ODJENULI U NOVO RUHO

DŽEMATLIJE VRHPOLJA DŽAMIJU ODJENULI U NOVO RUHO

U protekli utorak (24.07.) je u džematu Vrhpolje priređena nesvakidašnja svečanost kojom se željelo brojnim vakifima odati zahvalnost i priznanje za dokazanu ljubav prema Allahovoj kući, vrhpoljskoj ljepotici, koju su Vrhpoljci posvjedočili uvakufljenjem značajnih novčanih sredstava na ime obnove džamije.

Naime, prošle godine je vrijedni imam ovog džemata, uvaženi Enes ef. Pašalić, pokrenuo akciju renoviranja enterijera i eksterijera džamije. Kako je,prema njegovim riječima, već na prvoj džumi prikupljeno preko 15.000 KM, odmah se krenulo u akciju širih razmjera sa ciljem detaljne obnove džamije.
Donesena je odluka da se u ovu lijepu ”priču” uključe oni koji su u mogućnosti izdvojiti/uvakufiti 1000 KM i time se još jednom upisati u kategoriju onih koje Uzvišeni Allah ubraja u „one koji Njegove džamije grade i održavaju“. Za nepunu godinu dana preko 70 Vrhpoljaca je uvakufilo novčana sredstva kako bi njihova džamija zasjala punim sjajem. I zaista jeste.

Njena unutrašnjost je ukrašena prelijepom kaligrafijom i ornamentikom, munara je u potpunosti renovirana, dodana i treća šerefa, džamijska fasada sa toplotnom izolacijom postavljena, harem raznovrsnim cvijećem ukrašen. Nad svim ovim radovima budno je bdio imam Enes ef., a mutavelija Šefik Baltić i blagajnik Arif Kadirić su vodili brigu da bude transparentno i uredno. Uz uramljene vakufname, svakom vakifu su dali i završni račun za urađene radove, što je izuzetno lijep primjer kako se odnosi prema povjerenom emanetu.

Ovu svečanost uveličali su direktor Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice u BiH, Nezim ef. Halilović – Muderis, gl. imam Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, Mirza ef. Žerić sa imamima, kao i općinski načelnik, Faris Hasanbegović.

U nadahnutom predavanju, Gl. imam, kao i Nezim ef. su podsjetili na značaj darivanja u ”trajno dobro”, kao i na činjanicu da su vakifi već stoljećima čuvari naših džamija i džemata. Nezim ef. je podsjetio i na značaj duhovnog održavanja džamije, što se čini njenim redovnim posjećivanjem na namazima u džematu.
Svačanost dodjele vakufnama vakifima svojim izvođenjem ilahija je ukrasio mladi iterpretator Bilal Zukan iz Kaknja, a naš dojučerašnji kolega, Nevres ef. Softić je, manirom vrsnog moderatora, vodio prisutne kroz cijeli program.

Nakon dodjele vakufnama svim vakifima i vakifama, predstavnik džemata i MZ, Ismet Salešević, je imamu džemata uručio poklon ispred svih vakifa, kao vid zahvale za ogroman trud i angažman u ovoj akciji. Glavni imam, Mirza ef. je imamu, mutaveliji i blagajniku u ime Medžlisa IZ uručio plakete i priznanja za požrtvovanost i nesebično zalaganje u akciji renoviranja vrhpoljske džamije.

Napomenimo da je u akciji renoviranja vrhpoljske ljepotice prikupljeno 74 hiljade maraka čime su nadmašena očekivanja organizatora. Ovom prilikom istaknuto je kako se radi o jedinstvenoj akciji koja može biti primjer drugim džematima u Bosni i Hercegovini, ali i šire. Nakon što je okončana svečanost u mjesnoj džamiji, za goste i mještane Vrhpolja organizirana je zajednička večera na lokalitetu šume Galaja čime se još jednom dokazalo da su Vrhpoljci složni i gostoljubivi domaćini.

Inače, ova svečanost je organizovana u sklopu manifestacije „Dani Vrhpolja“ koja je trajala tri dana.

KOMENTARI