instant fap

Edhem Nogić obilježio dio historije Sanskog Mosta

Edhem Nogić obilježio dio historije Sanskog Mosta

Jedan od ljudi koji je svojim poslom, ali i cjelokupnim društvenim angažmanom obilježio dio historije našeg grada, zasigurno je Edhem Nogić.

Punih pedeset godina aktivno se bavio meteorologijom i bio je prvi sanski meteorolog. Kada je u Sanskom Mostu osnovana meteorološka stanica, Nogić je došao u ovaj grad.

Svoj posao je godinama s velikom ljubavlju i predanošću obavljao i bio je prava enciklopedija, ne samo za vremenske prilike i neprilike, nego i druge događaje. Edhem Nogić je rođen u Bosanskom Šamcu.

Kao dječak je sanjao da bude učitelj,a slučajno je upisao Srednju meteorološku školu u Beogradu. Došao je 1953.godine kao mlad meteorolog na službovanje u Sanski Most i tu ostao zasnovavši porodicu postao “pravi Sanjanin”.”Sanski Most je u kotlini, oko njega su planine i u sansku dolinu ne dolazi puno vjetra. Zato nije nikakvo čudo što je Sanski Most ljeti najtopliji a zimi najhladniji grad u Bosni i Hercegovini.

Sanska dolina spada među najvlažnije, čak 15 posto iznad prosjeka, što povećava broj astmatičara.”govorio bi Edhem NogićNogić je bio ekolog i zaljubljenik u prirodu i jedan od osnivača prvog ekološkog društva u Sanskom Mostu.

Nije propuštao priliku da novinare podsjeti na neke klimatske ekstreme ili datume koji su vezani za određene meteorološke aspekte. Za kraj u znak sjećanja na prvog sanskog meteorologa, podsjetimo se još jednom na statističke podatke koje je zabilježio.

Najviša zabilježena temperatura u Sanskom Mostu bila je 5. jula 1950. godine i iznosila je 41,5 stepeni. Najniža je zabilježena 17. februara 1956. i iznosila je minus 30,3, a Sanski Most bio je okovan ledom. Najviši vodostaj rijeke Sane registriran je 25. oktobra 1955., i to 530 centimetara, a kretanje po čaršiji bilo je moguće samo u čamcima.

Najniži vodostaj Sane iznosio je 104 centimetra. Najjači vjetar bio je 4. jula 1965. i puhao je 150 kilometara na sat.

Na žalost ili na sreću, Edhem Nogić nije doživio katastrofalne poplave koje su pogodile Sanski Most 16. maja 2014. godine i pričinile ogromne materijalne štete, kao i druge meteorološke ekstreme koji su, uslijed globalnih klimatskih promjena prisutni poslednjih godina, pa tako više nije čudno da vodostaj Sane mjesecima bude ispod 100 centimetara, što je ranije bilo nepojmljivo

.Zlatan Čekić

KOMENTARI