instant fap

Edin Džeko prije 19 godina izbjegao tragediju u kojoj je poginulo četvero Sarajlija

Na današnji dan 1993. godine u sarajevskoj ulici Ilije Engela, u Općini Novi Grad, zločinci su ubili četvero civila, među kojima je bilo dvoje djece – Irma Hadžimuratović, koja je imala nepunih osam godina i 13-godišnji Jasmin Terović.Na tom mjestu danas su se okupili roditelji ubijene djece, građani Sarajeva, članovi Udruženja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. da bi obilježili godišnjicu stradanja nedužnih Sarajlija.

Zbog ovih žrtava ubijene djece ne možemo nikada zaboraviti ni ovaj počinjeni zločin, a zbog budućih generacija ne smijemo to učiniti. Zaboraviti nećemo i ne smijemo nikada, te ćemo i u narednom periodu sigurno obilježavati godišnjice stradanja nevinih civila, kao što to činimo do sada – rekao je za Fenu predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica.
Ovaj zločin, kaže, zanimljiv je po tome što je najbolji fudbaler BiH Edin Džeko igrom slučaja izbjegao ovu tragediju, odnosno da se 30. jula 1993. godine nađe u ulici Ilije Engela.

 

– U to vrijeme njegova porodica je živjela u ovom naselju. S obzirom na to da taj dan nije bilo intenzivnih borbenih djejstava Džeko je želio da izađe i da se druži i igra sa svojim drugovima.

 

Na sreću, njegova majka mu to nije dozvolila, kao da je imala neki predosjećaj, tako da je on ostao živ“, kazao je Grabovica.

 

Osim Irme i Jasmina tog dana poginule su i Irmina majka Elvira Hadžimuratović i Vera Kovačević, a ranjeno je četvero Sarajlija.

 

KOMENTARI