instant fap

Edin Hasanić: Stari Majdan u srcu i na platnu

Edin Hasanić: Stari Majdan u srcu i na platnu

Slikar Edin Hasanić iz Starog Majdana, nadomak Sanskog Mosta, zanimljiva je i osebujna pojava u umjetničkom životu i umjetnik koji je zaljubljen u rodno mjesto.

 Iako samouk, u proteklom periodu izlagao je svoje radove u brojnim umjetničkim galerijama širom Bosne i Hercegovine, ali i u inostranstvu, dok su se o njegovim slikama pohvalno izrazili mnogi likovni kritičari.

Hasanić kaže kako su njegov talenat primijetili vaspitači još u osnovnoj školi. “Bio sam aktivan na raznim poljima, ali me najviše privlačila likovna sekcija. Sudjelovao sam na brojnim takmičenjima i osvajao nagrade i priznanja”, priča ovaj slikar.

Kaže kako se slikarstvu ozbiljno posvećuje tokom rata u Bosni i Hercegovini, kada je nekoliko godina proveo u izbjeglištvu u Ljubljani, glavnom gradu Slovenije.

 U tom periodu družio se sa tamošnjim umjetnicima, posjećivao je brojne art centre i slikarske kolonije, te znanje nadograđivao čitanjem stručne literature. “To je period kada sam se definitivno opredijelio čime ću se baviti u životu. Počeo sam slikati zahtjevnim tehnikama kao što su ulje na platnu ili akrilik”, dodaje Hasanić.

Njegove slike krase različiti motivi, ali je prepoznatljiv po tome što svojim radovima oživljava ambijent rodnog Starog Majdana i prekrasne pejsaže ovog dijela sanske doline. Kaže kako je njegove slike teško svrstati u neki univerzalan umjetnički pravac te voli kazati kako je ono čime se bavi “romantični realizam”.

Ističe kako se u posljednjih dvadesetak godina bavim prikupljanjem istorijske građe, fotografija i svjedočanstava o tome kako je njegov rodni Stari Majdan izgledao u prošlosti. Zanimljivo je kako se radi o mjestu koje postoji stotinama godina i vijekovima je bilo administrativni centar ovih prostora. “Intenzivno sam prikupljao stare fotografije, ali i svjedočanstva starijih mještana. Kasnije sam tu istorijsku patinu prenio na slike i dio prošlosti sačuvao od zaborava”, kaže Hasanić.

Dodaje kako je poslije Drugog svjetskog rata Stari Majdan potpuno promijenio svoj izgled jer je zapaljen 1943. godine, kada je u potpunosti uništen njegov urbani centar. Zauvijek nestale kuće, dućani, magaze, sokaci, mostovi i vodenice ponovo ožive na Hasanićevim slikama.

 Ističe kako pored prirodnih pejzaža i poznatih znamenitosti danas oslikava i razne druge motive, a bavi se i islamskom kaligrafijom. Nakon propasti preduzeća “Famos”, u kojem je nekada radio, Hasanić živi isključivo od prodaje slika.

“Pronašao sam kompromis u tome što mogu da se bavim nečim što volim i da istovremeno zarađujem od toga”, kaže ovaj skromni umjetnik.

Dodaje kako najviše slika proda u ljetnom periodu, kada u Sanskom Mostu boravi veliki broj Sanjana koji žive i rade u inostranstvu. Svako od njih, kaže Hasanić, poželi da ponese sliku ili motiv koji podsjeća na zavičaj.

Akrilik omiljena tehnika

Iako je do sada isprobao različite tehnike, ovaj umjetnik kaže kako mu je u posljednje vrijeme omiljen akrilik, koji se u svijetu slikarstva pojavio pedesetih godina prošlog vijeka.

“Ova tehnika ima puno pozitivnih osobina, za razliku od ulja na platnu, koje je štetno zbog svojih isparenja. Naravno, sve tehnike imaju svoje specifičnosti, ali nekako mi akrilik najviše leži u posljednje vrijeme”, dodaje Hasanić.

KOMENTARI