EDNA Metalworking gradi novu fabriku radi širenja tržištu EU

HomeVijestiBiH

EDNA Metalworking gradi novu fabriku radi širenja tržištu EU

Biseri u dijaspori: Amela Ami Kazazović, grafička dizajnerica svjetskog glasa, spisateljica i slikarka

Medina Rahman je direktorica prijedorske kompanije EDNA Metalworking koja se bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija i trenutno zapošljava 30 radnika.

Fokus proizvodnje im je na izradi stanica za grijanje. Izvoze isključivo za njemačko tržište, a planiraju i širenje na druge zemlje Europske unije.

“Investitori su naši ljudi iz bosanskohercegovačke dijaspore u Njemačkoj, te je tako i došla ideja za pokretanje preduzeća u Prijedoru. Imamo veliku podršku lokalne zajednice i Agencije za razvoj grada Prijedora. Uskoro će nam pet godina poslovanja, te se nismo susreli ni sa jednim vidom problema u komunikaciji sa lokalnom samoupravom”, navela je Rahman.

Sa USAID Projektom “Diaspora Invest” dogovorili su organizaciju treninga za dodatnu obuku i edukaciju radne snage. Iz “EDNA Metalworkinga” poručuju da će im ova vrsta podrške osigurati prostor za otvaranje novih radnih mjesta.

“U 2019. planiramo proširenje rada. Planiramo izgraditi proizvodnu halu na parceli od oko 4.000 kvadratnih metara u Industrijskoj zoni ‘Celpak’. Realizacijom tog projekta bit će stvoreni uslovi za zaposlenje novih radnika, te ćemo proširiti proizodnju. Otvaramo mogućnost za pokretanje novog investicijskog ciklusa. Raditi se mora, a kroz proširenje i stalno napredovanje imamo šansu za uspjeh”, zaključila je Rahman.

“EDNA Metalworking” je još jedna od kompanija koje su pokrenute investicijom iz dijaspore u prijedorskoj regiji.

Nakon uspješnih primjera “Austroneta”, “FANA Arifagić”, “Agroplusa”, te tek rastućih poput ove kompanije i “SB Lasera”, Prijedor postaje prepoznatljiv po investicijama iz dijaspore, ali i po uspješnim ženama koje predvode nove procese i unose inovacije u proizvodnji, saopćeno je iz USAID Projekta “Diaspora Invest”.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0