instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Edukativno putovanje u Tursku, Dijanetov poklon najuspješnijim mekteblijama

Edukativno putovanje u Tursku, Dijanetov poklon najuspješnijim mekteblijama

Posjeta Turskoj polaznika mektebske nastave koji su ostvarili najbolje rezultate na XX finalnom mektebskom takmičenju na nivou Rijaseta donijela je ovim mladima lijepo druženje, obilazak džamija i mnogih historijskih znamenitosti, te u isto vrijeme i zanimljiv edukativni program.

Organizatori putovanja su bili Islamska zajednica u BiH – Uprava za vjerske poslove i Ured za vjerska pitanja ambasade Republike Turske u Sarajevu. Posebnu pažnju organizaciji ekskurzije poklonili su domaćini Dijanet – Islamska zajednica u Turskoj, koji su brinuli o svakom detalju, od smještaja pa do posjeta mnogim znamenitostima i nastojanja da putovanje bude što ugodnije i zanimljivije ali u isto vrijeme i edukativno.

Rukovodilac Ureda za vjerska pitanja ambasade Republike Turske u Sarajevu muftija Hasan Atli ispratio je polaznike mektebske nastave u nedjelju 20. augusta, kada su i krenuli na ovo nagradno putovanje. Tom prilikom muftija Atli im je poželio ugodno putovanje kazavši da je sretan što će naši mekteblije biti gosti Diyaneta i upoznati Tursku.

Dr. Enes Svraka, šef Odjela za mektebsku nastavu, mlade i predškolske ustanove, zahvalio se muftiji Atliju, te mu je uručio i prigodnu hediju u znak zahvalnosti za dobru saradnju svesrdnu pomoć u realizaciji ovog projekta.

Sate putovanja do Turske polaznici mektebske nastave su ispunili učenjem Ku'ana, ilahija, druženjem i međusobnim upoznavanjem.

U utorak 22. augusta organizovana je posjeta Bursi gdje su mekteblije posjetili Ulu džamiju, Zelenu džamiju, i džamiju Emir sultana, a osnovne podatke o svakoj od njih dao im je Eyub Eyuboglu, imam Ulu džamije. Djeca su posjetila i drvo staro preko 610 godina, vidikovac, te mezar Celebi Sultan Mehmeda uz koji se nalazi i mezar njegove kćerke Selcuk Hatun, majke Gazi Husrev-bega.

U srijedu, 23. augusta, mekteblije su obišli znamenitosti Istanbula kao što je historijski muzej Panorama 1453. u kojem je na autentičan način predstavljeno Sultan Mehmed Fatihovo osvajanje Istanbula. Zatim su posjetili međunarodnu srednju školu Fatih Sultan Mehmed, a podne-namaz je klanjan u Sultan Fatihovoj džamiji gdje su mekteblije boravili u dijelu džamije u kojem su klanjali sultani. Posjetili su i Šehzade džamiju i školu Kur'ana Nuruosmanije.

Putovanje u Čanakkale koje je uslijedilo narednog dana ostat će dugo u sjećanju ovim mladima. Bitka na Čanakkaleu, koja je u Evropi poznatija kao Bitka na Galipolju, bila je jedna od najtežih bitaka u Prvom svjetskom ratu. Na Galipolju je u borbi za Osmansko carstvo stradalo preko 200 hiljada ljudi, a među šehidima je i 15 hiljada Bošnjaka, kao i hiljade ljudi iz 81 zemlje. Spomenuta bitka ima značajno mjesto u historiji Turske, jer osvajanjem poluotoka Galipolje Saveznici, predvođeni Britanskim carstvom, bi bili u mogućnosti nastaviti put sve do Istanbula i izbaciti Osmanlije iz tadašnjeg glavnog grada. Time bi i Turska, kao i mnoge islamske zemlje tog dijela svijeta, potpala pod kolonijalni jaram.

Petak, 25. augusta, bio je dan u kojem su svoja vrata našim najuspješnijim polaznicima mektebske nastave i njihovim muallimima otvorili muzeji Topkapi i Ajasofija, te prelijepa Sultan Ahmetova džamija. Nakon džuma-namaza učesnike ove edukativno-nagradne ekskurzije je primio direktor Ureda za vanjske poslove Istanbulskog muftijstva, muftija Caner Akdemir koji je kazao kako je obradovan posjetom polaznika mektebske nastave Turskoj. Dr. Enes Svraka zahvalio se muftiji Akdemiru i svima onima koji su učestvovali u realizaciji ove ekskurzije, odnosno Dijanetu koji već drugu godinu podržava ovaj projekat. On je muftiji Akdemiru u znak zahvalnosti uručio prigodnu hediju.

Događaji koji su prema izjavama učesnika ove ekskurzije bili posebno zanimljivi su plovidba Bosforom, posjeta Ejub džamiji i muzeju Miniaturk, čime je i završena ekskurzija.

Na ovu edukativno-nagradnu ekskurziju su putovala 32 učesnika XX finalnog mektebskog takmičenja na nivou Rijaseta i četiri najuspješnija muallima; Adnan-ef. Jusufspahić, Senad-ef. Omić, Ermin-ef. Ahmić i Merzuk-ef. Grabus, u pratnji dr. Enesa Svrake, šef Odjela za mektebsku nastavu, mlade i predškolske ustanove, koji je ujedno i vođa putovanja i nosilac ovog projekta. Za uspješnu realizaciju ekskurzije i boravak djece u Turskoj pobrinuli su se i uposlenici Uprave za vjerske poslove dr. Safija Malkić, stručna saradnica za brak, porodicu i ženski aktivizam i Zijad-ef. Suljić stručni saradnik u Odjelu za džemat, imam, organizaciju i razvoj vjerskog života, kao i domaćini u ime Istanbulskog muftijstva Seldžuk Hamza Kiraz i Mustafa Ozkan.

Realizujući ovaj projekat Islamska zajednica, odnosno Rijaset i Uprava za vjerske poslove, pokazuje da vode brigu o polaznicima mekteba, a posebno o najuspješnijim kao i o njihovim muallimima, ističe dr. Enes Svraka, šef Odjela za mektebsku nastavu, mlade i predškolske ustanove.

Zijad-ef. Suljić kaže kako je ovaj projekat podstrek za dalje napredovanje naših mekteblija, a dr. Safija Malkić ističe da je ono jedinstven doživljaj, odnosno putovanje i druženje mekteblija sa svojim vršnjacima različitih afiniteta a zajedničkog interesa i da ga treba nastaviti i narednih godina.

Posebnu zahvalnost Dijanetu za organizaciju i podršku ovoj edukativno-nagradnoj ekskurziji izrazili su predstavnici Uprave za vjerske poslove Rijaseta i drugi učesnici ekskurzije.

KOMENTARI