instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Egipatske vlasti: Avion EgyptAira se srušio u more

Egipatske vlasti: Avion EgyptAira se srušio u more

Ihaba Raslan, glasnogovornik egipatske Uprave za civilnu avijaciju, izjavio je kako se avion EgyptAira, nestao na letu od Pariza prema Kairu sa 66 osoba, najvjerovatnije srušio u more.

Avion EgyptAira koji je letio na liniji Pariz-Kairo nestao je s ekrana radara noćas sa 59 putnika i sedam članova posade uputio je poziv za pomoć nekoliko minuta prije nestanka s radara, navela je u saopćenju egipatska avio kompanija.

Poruka je registrirana u 02.26 sati po srednjoevropskom vremenu, manje od 10 minuta prije nego što je avion Airbus A320 nestao s ekrana radara, precizirao je zvaničnik EgyptAira, naveo je AFP.

Ranije je CNN objavio kako je na području gdje je nestao avion zabilježen poziv za pomoć dva sata prije nego je avion nestao s radara. Nije sigurno je li poziv odaslan iz egipatskog aviona ili neke druge letjelice koja se u tom trenutku našla na tom mjestu iznad Sredozemnog mora, naveo je CNN.

Francuska vlada saopćila je kako je predsjednik te zemlje Francois Hollande telefonski razgovarao sa egipatskim predsjednikom Abdel-Fattah el-Sissijem pri čemu su dogovorili kako će blisko sarađivati o okolnostima uslijed kojih je letjelica nestala.

EgyptAir potvrdio je kako je avion sa 66 osoba nestao nakon ulaska u egipatski zračni prostor.

Prema najnovijim informacijama iz kompanije, u avionu se nalazilo 30 državljana Egipta, 15 Francuza, dva Iračanina, po jedan Alžirac, Britanac, Belgijanac, Kanađanin, državljanin Čada, Kuvajćanin, Portugalac, jedan državljanin Saudijske Arabije i jedan Sudanac. Prema tvrdnjama egipatske aviokompanije, u avionu su se nalazile i dvije bebe.

Ministarstvo vanjskih poslova Francuske nije bilo dostupno za komentar o tome da li postojimogućnost da je riječ o napadu ili otmici aviona.

Osim egipatskih aviona, Grčka je uzela učešće u potrazi, a dva grčka helikoptera nadlijeću južni otok Karpathos i u pripravnosti su.

KOMENTARI