instant fap

Eiffelov toranj najvredniji evropski spomenik

Eiffelov toranj najvredniji evropski spomenik

Vrijednost čuvenog tornja šestostruko je veća od njegovog najbližeg rivala na listi – rimskog Coloseuma, koji je procijenjen na 91 milijardu eura

 

Prema najnovijim istraživanjima, vrijednost Eiffelovog tornja u Parizu procijenjena je na 435 milijardi eura, što ga čini najvrednijim spomenikom u Evropi, piše francuski dnevnik Figaro.

Vrijednost čuvenog tornja šestostruko je veća od njegovog najbližeg rivala na listi – rimskog Coloseuma, koji je procijenjen na 91 milijardu eura.

Najvredniji britanski spomenik je londonski Tauer sa 7,5 milijardi eura, dok je Stounhenge na sedmom mjestu sa 10,5 milijardi eura.

Istraživanje trgovinske komore italijanskog regiona Monca i Brianca zasnovano je na imidžu, brendu i vidljivosti spomenika. U studiju je uvršteno deset različitih parametara, koje su iznijele razne organizacije za analizu i statistiku.

U obuhvaćene kriterijume spada i turistički indeks, prema kojem se uzima u obzir ekonomska vrijednost lokacije, čuvenost spomenika, priliv posjetilaca teritoriji i spomeniku, te indeks ekonomske privlačnosti u koji spadaju faktori poput broja stvorenih radnih mjesta i izvozna vrijednost.

Na listi čuvenih evropskih spomenika još su katedrala Duomo u Milanu, čija je vrijednost procijenjena na 82 milijarde eura, madridski muzej Prado (58 milijardi eura).

KOMENTARI