EKONOMSKA PODRŠKA RASELJENIM LICIMA I POVRATNICIMA

EKONOMSKA PODRŠKA RASELJENIM LICIMA I POVRATNICIMA

U sklopu projekta „Integrisana podrška raseljenim osobama i izbjeglicama u BiH“, uručena je pomoć za pet korisnika. Radi se o programu pomoći kojeg lokalne vlasti realiziraju u saradnji s humanitarnom organizacijom CRS ili „Catholic Relief Services“, koja je i ranije realizirala nekoliko uspješnih projekata na području općine Sanski Most.

Ugovor o realizaciji projekta potpisali su predstavnici pomenute humanitarne organizacije i općinski načelnik, Faris Hasanbegović, a pomoć je uručena za pet korisnika.

Tako je Zoranu Srdiću iz Lušci Palanke uručena steona junica, a porodici Fikreta Babače u Skucanom Vakufu priključci za poljoprivredne mašine. Halida Mehić iz Čirkića dobila je poljoprivredni alat i sjemena, dok je Iliji Samardžiji i Muhamedu Talundžiću uručena novčana pomoć.

Cilj pomenutog projekta je ekonomsko osnaživanje raseljenih osoba i povratnika na području sanske općine, a njegova ukupna vrijednost iznosila je 13.681 marku. Od ovog  iznosa organizacija CRS osigurala je osamdeset posto sredstava, a ostatak lokalne vlasti. Pomenuti projekat organizacija CRS, sem u Bosni i Hercegovini, provodi i na području Srbije i Crne Gore.

KOMENTARI