instant fap
Naslovnicainmedia danas

Električni kablovi iz Sanskog Mosta idu na svjetsko tržište

Električni kablovi iz Sanskog Mosta idu na svjetsko tržište

Firma “HIK SM” iz Sanskog Mosta koja se bavi proizvodom električnih kablova i elektro-ormara na tržište Njemačke već je izvezla pet punih šlepera vlastitih proizvoda u vrijednosti jednog miliona KM, potvrdio je za Akta.ba, izvršni direktor kompanije, Ejub Topić.

Trenutno se proizvode tri programa – Jetter, Basler i Patchkabel RJ 45, Solar Baywa.

Podsjetio je da se cijeli projekat od ideje do realizacije odvijao jako brzo. Firma je registrovana u  općinskom sudu u Bihaću u februaru 2018. godine. Za potrebe izgradnje proizvodne hale kupljeno je zemljište od 17.252 m2. U junu 2018. godine urađen je idejni projekat, u julu su već dobili urbanističku saglasnost za prve dvije faze projekta, počelo je kopanje temelja, dok su u augustu aplicirali za građevinsku dozvolu.

(Proizvodnja u HIK-SM d.o.o.)

Prije početka zimske sezone u septembaru i oktobaru 2018. izvršen je izbor najpovoljnijih ponuđača i potpisani su ugovori vrijedni dva miliona KM sa firmamam Alfaterm Mostar (grijanje, hlađjenje i ventilacija), Civić Cazin (paneli, Limarski radovi i krov od SIKA folije), ECK Sanski Most (građevinski radovi i elektroinstalacije), Horozović  Sanski Most (stolarija) i MC Bauchemie Sarajevo (epoxidni pod).

“Ovo je bio ključni momenat jer smo ulazili u jesen i zimu. Da nismo radove ugovorili na vrijeme ne bismo uspjeli”, pojasnio je Topić, te napomenuo kako su do polovine februara 2019. završeni svi radovi na objektu, u martu je završena montaža mašina i opreme, pokrenuta je probna proizvodnja u trajanju mjesec dana, dok je u apilu dobijena upotrebna dozvola za objekat i pokrenuta proizvodnja u punom kapacitetu.

Vrijednost ovog projekta procjenjena je na šest miliona maraka, a investitor je poznata njemačka kompanija HIK GmbH, čiji su kupci najpoznatiji svjetski proizvođači bijele tehnike i elektronske opreme.

(Prva službena tabla sa oznakom HIK-SM d.o.o.)

U firmi je već zaposlen 20 radnika koji su većim dijelom u Njemačkoj prošli tromjesečnu edukaciju. Do kraja 2020. godine zaposlenje u ovoj kompaniji će dobiti još 50 radnika.

Inače, firma HIK – SM je direktni rezultat saradnje naših ljudi iz dijaspore sa vlasnikom Bertholdom Brentrupom, koji je na inicijativu svojih radnika Rifeta Kukavice i njegovih sinova Senada i Jasmina iz Hrustova u Sanskom Mostu, odlučio dio proizvodnje prebaciti u Bosnu i Hercegovinu.

E. Ko.

Izvor: akta

KOMENTARI