instant fap
NaslovnicaSanski Most

Elektrifikacija sela Majkić Japra

Elektrifikacija sela Majkić Japra

Započeli su radovi oko realizacije projekta elektrifikacije sela Majkić Japra, koje se nalazi u blizini Lušci Palanke općina Sanski Most, na osnovu nedavno potpisanog ugovora od strane implementatora i izvođača radova. U narednim danima treba da bude probijena trasa za visokonaponsku elektromrežu, a nakon toga uslijediće izgradnja niskonaponske mreže i priključenje povratničkih domaćinstava.  Ukupna vrijednost projekta iznosi 120 hiljada maraka, a finansira se zajedničkim sredstvima UNDP-a, Vlade USK i općine Sanski Most.

Prema riječima predstavnice UNDP-a, Tatjane Veličković, projekat podrzumjeva i izgradnju trafoa na području pomenutog sela, što će omogućiti elektrifikaciju šest domaćinstava. Pomoćnik načelnika općine Sanski Most za privredu, komunalne djelatnosti i ekologiju, Mevlide Deumić, kaže da se radi o još jednom projektu koji ima za cilj stvaranje što povoljnijih uslova za održiv povratak. Realizacija ovog projekta elektrifikacije stvoriće uslove za povratak prijeratnih mještana na područje sela Majkić Japra, obzirom da je nepostojanje niskonaponske mreže u proteklom periodu bio veliki veliki problem koji je kočio ovaj proces.

Kada je riječ o elektrifikaciji treba istaći da se radi o projektima koji su iznimno skupi i lokalna vlast pokušava da ih realizira uz pomoć sredstava s viših nivoa vlasti. Prema procjenama na području općine Sanski Most postoji još oko dvadesetak neelektrificiranih džepova i radi se o dijelovima sela ili zaseocima u kojime je elektrmreža uništena ili devastirana tokom ratnih dejstava.