instant fap
NaslovnicaBlog

Elvedin Zenković: Moje nezaboravno putovanje u Kinu

Elvedin Zenković: Moje nezaboravno putovanje u Kinu

Kina, najmnogoljudnija zemlja na svijetu, zemlja ogromne povijesti čija civilizacija seže 6000 godina unatrag, zemlja u kojoj je nastao papir, kompas, barut, štampa i toalet papir, zemlja vjerna tradiciji, zemlja šarenih zmajeva i vatrometa, zemlja kineskog zida i puta svile, komunistička zemlja koja je nekako uspjela usuglasiti dva suprotna politička sistema, zemlja velikog napretka i ogromne proizvodnje.

Naš Elvedin Zenković koji je zajedno sa svojim kumom Rikijem proputovao mnoge zemlje svijeta piše o svojim doživljajima i neobičnim mjestima koja su zajedno posjetili. Ovaj put na svoje putovanje poveli su i kćerke, Saru i Emu i kroz fantastičnih 15 dana proputovali cijelu Kinu.

Kina je zaista druga planeta, potpuno druga dimenzija. Sve je veće od svega na što smo navikli; broj ljudi i automobila na ulicama, veličina ulica, broj i veličina postojećih i gradova u izgradnji, grandioznost carskih kompleksa… Kineska ekonomija je, prema relevantnim pokazateljimaa, druga na svijetu, a kao rezultat njenog ekonomskog razvoja, Peking prerasta u pravog ekonomskog diva.

Mao Ce Tung jednom je rekao da onaj ko se nije popeo na Kineski zid nije pravi muškarac. I uspjeli smo. Zid, podignut kako bi se spriječio prodor stranaca, danas je najveća kineska turistička atrakcija.

Pogledajte više u fotografijama.

KOMENTARI