Emotikoni su novo oružje ISIL-a na Facebooku

HomeTech & Gadgets

Emotikoni su novo oružje ISIL-a na Facebooku

Prije 40 godina nastao je :-)

Emotikoni su novo oružje militanata tzv. Islamske države (ISIL) u širenju govora mržnje i nasilnog sadržaja na internetu.

Pripadnici ISIL-a su protekla dva mjeseca koristili emotikone na Facebooku na arapskom, kurdskom i engleskom jeziku, a kako bi zaobišli pravila ove društvene mreže. Emotikoni su korišteni umjesto riječi poput oružje, eksplozija i raketa, a kako bi glorificirali napade ove grupe širom Bliskog istoka.

Prema istrazi vanjskopolitičkog magazina Politico, ISIL svoje profile predstavlja kao profilima svjetskih medija nazivajući ih imenima kao što su World News ili Media Point. Ovakvi profili imaju stotine hiljada lajkova, dijeljenja i komentara.

Širenje lažnih vijesti je dio sofisticirane transformacije širenja dezinformacija na internetu, a koja podrazumijeva korištenje različitih taktika na Facebooku, Twitteru i Telegramu. Neki od profila su kreirani s primarnim ciljem širenja govora mržnje u Iraku i Siriji. To implicira i dijeljenje vijesti o ISIL-ovim napadima.

Na Facebooku se prvenstveno koriste emotikonima, na Twitteru više objavljuju na arapskom jeziku, a na Telegramu koriste sadržaj direktno iz svojih izvora. Prema pisanju Politica, riječ je o igri mačke i miša čiji su akteri pripadnici ISIL-a, tehnološke kompanije i sigurnosne agencije.

Korištenjem društvenih mreža žele doprijeti do velikog broja ljudi predstavljajući im se kao legitimnom političkom organizacijom. Korištenjem Telegrama koordiniraju taktiku djelovanja, dok Facebook koriste za širenje ublaženije propagande, a kako bi zaobišli pravila ove društvene mreže.

U Facebooku su odbili komentarisati ove navode, ali su poručili da istražuju sumnjive profile. Iz Twittera i Telegrama se nisu očitovali po zahtjevu Politica do objavljivanja ovog teksta.

Uprkos tome što se brišu profili različtih terorističkih organizacija, njihovi pripadnici uvijek iznađu način kako da nastave koristiti društvene mreže. Dojam je da su uvijek korak ispred onih koji im se suprotstavljaju.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: