instant fap

Epidemiološka situacija u Sanskom Mostu nije alarmantna, ali jeste ozbiljna

Epidemiološka situacija u Sanskom Mostu nije alarmantna, ali jeste ozbiljna

Vanredni sastanak Kriznog štaba Općine Sanski Most održan je danas zbog pogoršanja epidemiološke situacije izazvane virusom korona.

Danas je konstatovano kako trenutno stanje nije alarmantno, ali jeste ozbiljno. Kako se moglo čuti, u ovome trenutku na području Sanskog Mosta četiri osobe su zaražene virusom kovid, od čega se dva lica, muškarac i žena, nalaze na Infektivnom odjelu Kantonalne bolnice u Bihaću.

Radi se o zaraženima iz istog klastera, a ono što komplikuje situaciju jeste da se radi o hemodijaliznim pacijentima koji putuju na zdravstvene tretmane u prijedorsku bolnicu. U međuvremenu, urađena su testiranja svih pacijenata koji, kako je poznato, kolektivno putuju na tretmane hemodijalize i rezultati testiranja se očekuju danas ili sutra. Na danas održanom sastanku donesena je odluka da se kroz javne tendere obavi nabavka dodatne zaštitne opreme i sredstava kako bi se spremno dočekala predstojeća jesen kada epidemiolozi prognoziraju moguće pogoršanje epidemiološke situacije.

Također, razgovarano je i o mogućnosti održavanja predstojećih, tradicionalnih manifestacija, kao što su „Ljeto na Sani“ i „Musalla“. Obzirom na preporuke Kriznog štaba Federacije BiH i naredbe u vezi ograničenja okupljanja na javnim mjestima, velika je vjerovatnoća da će ove manifestacije biti otkazane ili održane u strogo redukovanom obliku.

Također, ukazano je na činjenicu da je u proteklom periodu došlo do opuštanja velikog broja građana kada je riječ o preventivnim mjerama te je apelovano na potrebu da se pridržavamo svih propisanih mjera zaštite i samozaštite kako ne bi došlo do dodatnog pogoiršanja epidemiološke slike.

KOMENTARI