instant fap

Episkop bihaćko-petrovački smatra da su smjenom Lipovače i Vlade USK ugroženi Srbi

Episkop bihaćko-petrovački smatra da su smjenom Lipovače i Vlade USK ugroženi Srbi

Skupština Unsko-sanskog kantona je izglasala nepovjerenje Vladi na čelu sa premijerom Hamdijom Lipovačom (SDP), a to se ne sviđa ni episkopu Eparhije bihaćko-petrovačke, pa je pisao brojnim institucijama u BiH.

Klub Srba u Skupštini USK, tačnije SDP-ovi zastupnici Mira Ljubijankić i Mladen Lonić, smatraju da je smjenom aktuelne Vlade ugrožen vitalni nacionalni interes Srba, a u tome im se pridružio i episkop Anastasije.

Povodom događaja u Skupštini Unsko-sanskog kantona 2. decembra 2013. godine, kao episkop Srpske Pravoslavne crkve na čelu Eparhije bihaćko-petrovačke, prinuđen sam da izrazim zabrinutost zbog evidentne činjenice kršenja prava konsitutivnosti i jednakosti srpskog naroda na području Unsko-sanskog kantona, stoji u pismu koje je episkop uputio Ustavnom sudu BiH te na adrese Predsjedništva BiH, Vlade FBiH, kao i međunarodnim institucijama poput OHR-a.

“Posebno smo zabrinuti zbog kršenja Ustava USK, odnosno onih procedura koje osiguravaju zaštitu vitalnog nacionalnog interesa srpskog narodu u Skupštini Unsko-sanskog kantona. Tužno je da se odašilju poruke mrnje, nepoštivanja ljudskih prava i da se potcjenjuje vitalni nacionalni interessrpskog naroda i to da se takve poruke šalju iz Bihaća, iz Skupštine Unsko-sanskog kantona, koji je bio svijetli primjer poštovanja različitosti, tolerancije, međureligijskog uvažavanja i suživota”, navodi se u pismu episkopa Anastasija.

On dalje navodi da ignoriranjem prava srpskog naroda u USK-a nova parlamentarna većina u ovom kantonu šalje alarmantnu poruku da srpski narod ne postoji i da nema nikakvih prava.

“Kao što je više puta ponovljeno predstavnici srpskog naroda u Skupštini USK su nepoželjan narod”, smatra Atanasije.

Dalje navodi kako traži od međunarodne zajednice, institucija pravosuđa i države da zaštite srpski narod i prava koja su mu ustavom zagarantovana.
(Klix.ba)

KOMENTARI