instant fap

Erdogan: Nećemo nastaviti saradnju sa Izraelom

U okviru održavanja 4. redovnog kongresa turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Sportskoj dvorani u glavnom gradu Turske Ankari, predsjednik te stranke i premijer Turske Recep Tayyip Erdogan u nedjelju se obratio prisutnima.

Prilikom svoga obraćanja turski premijer je kritikovao zemlje koje podržavaju sirijski režim, na čelu s diktatorom Bašarom al-Asadom.

– Obraćam se zvaničnicima Rusije, Kine i Irana u vezi s pitanjem Sirije. Razmotrite vaš stav koji ste slijedili do sada u vezi s ovim kritičnim pitanjem. Historija neće oprostiti onima koji podrže ovaj okrutni i nehumani režim, kazao je Erdogan.

Erdogan je istakao da je u Siriji na sceni jedan okrutni režim koji bezosjećajno ubija i teroriše vlastiti narod.

– Do sada je ovaj sirijski režim usmrtio oko 30 hiljada svojih građana, blizu 250 hiljada je moralo napusitit vlastite domove, dok je njih 90 hiljada pronašlo spas i utočište u kampovima u Turskoj. Turska će i dalje nastaviti da pomaže sirijskim izbjeglicama koje se nalaze u našoj zemlji, poručio je Erdogan, javlja agencija Anadolija.

Erdogan je napomenuo da je Turska kao država spremna i odlučna da pomaže i podrži svaku pravednu i mirotvornu incijativu u svakom dijelu svijeta.

– Tako je danas turska vlada na čelu s AK Partijom odlučna da pomogne svim napaćenim narodima i zemljama gdje se čine velike nepravde i zla. Uz pomoć turske organizacije Crvenog polumjeseca šaljemo pomoć u svijet gdje god je ona prijeko potrebna. Isto tako, uz pomoć TIKA-e pomažemo obnovu i restauraciju kulturnog i hisotrijskog blaga širom svijeta, istakao je Erdogan.

Erdogan je napomenuo da čitav svijet nijemo posmatra i ne čini ništa konkretno kako bi se riješilo palestinsko pitanje.

– Zajedno s predsjednikom Egipta Muhammedom Mursijem učinit ćemo sve potrebne napore kako bi napaćeni narod i naša braća u Palestini, a posebno u Gazi, mogli da žive život dostojan čovjeka. Nikada nećemo odustati od naše prinicipijelne i odlučne politike protiv državnog terora koji vrši Izrael. Nećemo nastaviti saradnju s Izraelom, koji je na svirep i okrutan način ubio devet turskih državljana u međunarodnim vodama i nikada nije uputio zvanično izvinjenje, i koji još uvijek drži Palestince pod opsadom, pojasnio je Erdogan.

Erdogan je dodao da će Turska nastaviti slijediti principijelnu politiku i u vezi s pitanjem ujedinjenja Kipra i ostalih značajnih pitanja u svijetu.

– Nastavit ćemo s inicijativama koje  smo pokrenuli pri UN-u, kao i onima u Somaliji, Pakistanu, Afganistanu, Bosni i Hercegovini i Srbiji gdje želimo izgraditi snažnu regionalnu saradnju, kazao je Erdogan.

Erdogan je u toku svoga obraćanja spomenuo i posljednja dešavanja u vezi s kontroverznim filmom kojim se vrijeđa poslanik Muhammed.

– Vrijeđanje jedne vjere, njenih predstavnika i njenih svetih vrijednosti i ideala nikad se ne smije prihvatiti kao sloboda izražavanja. Islamofobija je zločin protiv čovječnosti. Islamofobija je najveći izljev mržnje i antagonizma. A posebno kada se vrijeđa poslanik Muhammed, onda je takva sloboda najveći dokaz i očit primjer nepoštivanja drugog i drugačijeg. Zato oštro osuđujemo napade na musliamane i na uzvišene muslimanske vrijednosti, rekao je Erdogan.

Erdogan je naglasio da se ne može prihvatiti činjenica da zapadni svijet smatra da je antisemitizam krivično djelo dok se Islamofobija još uvijek ne smatra krivičnim djelom.

Erdogan je  istakao da se snažno i odlučno protivi ubijanju nedužnih civila i diplomata kao što je smrt američkog ambasadora u Libiji.

– Protiv smo svakog nasilja zato što je naša vjera islam, vjera mira i pomirenja u kojoj nema mjesta prisili, teroru i nasilju, kazao je Erdogan.

Erdogan je istakao da se ne mogu prihvatiti ni stavovi u Njemačkoj u vezi s nošenjem marame gdje se fotografije djevojaka koje nose maramu postavljaju na reklamne plakate kako bi se privukla pažnja na zapostavljenost i izoliranost ove kategorije društva.

– Zato pozivam Merkel da učini napore da pomogne pokrivenim djevojkama da se dostojanstveno i lakše integrišu u zapadna društva, poručio je Erdogan.

KOMENTARI