Erginay: Očekujem da BiH poduzme akciju protiv škola bliskih Gulenu

HomeVijestiBiH

Erginay: Očekujem da BiH poduzme akciju protiv škola bliskih Gulenu

Nepoznata sudbina turskog ambasadora u Zagrebu

Gostujući u programu “Bosanski Vjesnik” na FACE televiziji, Cihad Erginay, ambasador Republike Turske u BiH, komentirao je navode da i u BiH postoje škole bliske pokretu Fetullaha Gulena.

Ambasador Turske je jasno poručio da se uzda u prijateljske i savezničke zemlje te da očekuje od dužnosnika cijelog svijeta da se bore protiv ove terorističke organizacije.

“Očekujemo da se na najbolji način bore, jer, u suprotnom, vidimo da se oni u toku vremena, u toku godina, infiltriraju u državne i druge institucije. Treba biti oprezan. A ovo je odgovornost svih, i državnika, i dužnosnika, a i roditelja”, poručio je Erginay.

Neke zemlje (Uzbekistan i Azerbejdžan) već su suspendirale škole koje su pod direktnim utjecajem Fetullaha Gulena.

Erginay kaže da je poznato da ova teroristička organizacija FETO ima svoje veze u inostranstvu.

“U inostranstvu upravo živi njihov lider i nije moguće da naš odgovor prema njima ograničimo samo na Tursku. Moramo to raditi svugdje gdje su prisutni. U borbi protiv terorizma na međunarodnom planu moramo biti solidarni, jer niko s terorizmom ne može da se bori sam. Ostat ćemo usamljeni. Zato se uzdamo u prijateljske zemlje i vjerujemo da ćemo zajedno raditi protiv terorizma. Tačno je da su neke zemlje poduzele neke korake u obrazovnim institucijama. To je potrebno, jer ova organizacija prijeti i drugim zemljama, ne samo Turskoj.”

Erginay se danas sastao i s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem. Zaključeno je da se nastavljaju dobri prijateljski odnosi dviju zemalja.

“Danas sam bio s predjsjedavajućim Predsjedništvs BiH, Bakirom Izetbegovićem. Obavijestio sam ga o razvoju situacije u Turskoj. A zbog podrške, solidarnosti i poruka koje je uputio u toku noći kada se dogodio državni udar, posebno sam mu zahvalio i prenio sam mu poruke zahvalnosti naših državnika. Svakako, podvukao sam važnost da u borbi protiv terorizma zajednički radimo”, izjavio je Erginay.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0