instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

EU otvara granice 1. jula, zabrana ulaska Amerikancima, Rusima i Brazilcima

EU otvara granice 1. jula, zabrana ulaska Amerikancima, Rusima i Brazilcima

Zemlje Evropske unije, koje užurbano oživljavaju svoju ekonomiju i ponovno otvaraju granice nakon mjeseci koronavirusnih ograničenja, spremne su spriječiti Amerikance da uđu na teritoriju EU-a jer Sjedinjene Države nisu uspjele kontrolirati širenje zaraze, navodi se u nacrtu spiska prihvatljivih putnika u koji je uvid imao New York Times.

Ta lista američke putnike stavlja u kategoriju sa putnicima iz Rusije i Brazila kao nepoželjne.

Zabrana bi, navodi New York Times, bila snažan udarac američkom prestižu u svijetu i predsjedniku Donaldu Trumpu. U Sjedinjenim Državama ima više od 2,3 miliona potvrđenih slučajeva koronavirusa i više od 120.000 umrlih, što je više nego bilo u kojoj drugoj državi u svijetu.

Evropska unija trenutno razmatra dva spiska prihvatljivih posjetitelja na temelju načina na koji zemlje napreduju u zaustavljanju pandemije koronavirusa. Obje liste uključuju Kinu, kao i zemlje u razvoju poput Ugande, Kube i Vijetnama. Oba popisa isključuju Sjedinjene Države i druge zemlje koje se zbog širenja virusa smatraju previše rizičnim.

Putnici iz Sjedinjenih Država i ostatka svijeta su od sredine marta isključeni iz posjeta Evropskoj uniji, uz nekoliko izuzetaka, uglavnom za repatrijacije ili “primarna putovanja”. Sada se konačna odluka o ponovnom otvaranju granica očekuje početkom sljedeće sedmice, prije nego što se EU ponovno otvori 1. jula.

KOMENTARI