instant fap

EU: Tri predstavnika primaju nagradu

Za sada se ne zna ko će održati govor prilikom dodjele nagrade, jer to uobičajeno radi jedna osoba.

Skoro sedmicu dana pošto joj je dodijeljena Nobelova nagrada za mir, Evropska unija odlučila je da nagradu 10. decembra prime tri predstavnika glavnih institucija – Evropske komisije, Evropskog vijeća i Evropskog parlamenta.

U Oslo će, na ceremoniju dodjele nagrade, otputovati predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy i predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz, saopćili su u četvrtak zvaničnici EU.

Međutim, za sada se ne zna ko će održati govor prilikom dodjele nagrade, jer to uobičajeno radi jedna osoba.

Također nije odlučeno gdje će biti uložena 1,2 miliona dolara od nagrade, iako se očekuje da novac ode u dobrotvorne svrhe, prenosi Reuters.

Nobelov komitet saopćio je u petak da je Evropska unija dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, uz obrazloženje da je 55 godina stara organizacija pomogla u transformisanju Evrope “od kontinenta ratova do kontinenta mira” u decenijama od Drugog svjetskog rata.

Nobelova nagrada za mir poslednji put je dodjeljena jednoj organizaciji 1999. godine, kada je pripala grupi Ljekari bez granica.

Kako je uobičajeno, ukoliko nagrada pripadne organizaciji, navodi se i ime konkretne osobe vezane za nju.

Takav slučaj bio je 2005. godine, kada je nagrada dodijeljena Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju i njenom tadašnjem generalnom direktoru Mohamedu el-Baradeiju – tako da je bilo jasno kome će nagrada biti uručena.

KOMENTARI