instant fap

Everaers: Odgoda popisa stanovništva u BiH po međunarodnoj preporuci

Everaers: Odgoda popisa stanovništva u BiH po međunarodnoj preporuci

Preporuka Međunarodne posmatračke operacije (MPO) za popis stanovništva i domaćinstava u BiH bila je da se popis odgodi za najmanje šest mjeseci, odnosno da se popis realizira u oktobru 2013. godine, potvrdio je u izjavi za Agenciju Fena predsjednik MPO-a Pieter Everaers.

“Kao što se može pročitati u bh. medijima ove sedmice, Vijeće ministara BiH razmatralo je Izvještaj o pripremama za popis stanovništva u BiH 2013. i zadužilo državnu Agenciju za statistiku da dostavi za sljedeću sjednicu nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o popisu stanovništva koji će uzeti u obzir preporuke MPO-a u vezi s odgađanjem popisa stanovništva za šest mjeseci. Odluka Vijeća ministara BiH je u skladu s preporukama MPO-a”, dodao je.

Zamoljen da izdoviji nekoliko važnih pojedinosti iz posljednjeg izvještaja koji je MPO uradio, Everaers kaže da su vlasti u BiH odgovorne za objavljivanje izvještaja i njegovih glavnih zaključaka te da upite o važnijim pojedinostima izvještaja Upravnog odbora treba uputiti vlastima BiH.

Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici razmotrilo je dopunjeni Izvještaj o pripremama za popis stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013. i zadužilo Agenciju za statistiku da Vijeću ministara BiH za narednu sjednicu dostavi nacrt zakona o izmjenama Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013. godine.

KOMENTARI