instant fap

Evo kad treba paničiti ako vas boli trbuh

Evo kad treba paničiti ako vas boli trbuh

evo-kad-treba-paniciti-ako-vas-boli-trbuhBol u trbuhu utiče na milione ljudi. U većini slučajeva je problem bezazlen i brzo nestaje. No ponekad može biti upozorenje zbog kojeg treba nazvati hitnu pomoć.

Grč u središtu trbuha dolazi u valovima, pogoršava se kad jedete i smanjuje se odlaskom u WC.

Ovo može ukazivati na sindrom iritabilnog crijeva, stanja kod kojeg probavni sistem postaje preosjetljiv na hranu koja prolazi. Trebate ustanoviti koja hrana i piće izazivaju bol. Posjetite liječnika.

Hitno potražite liječničku pomoć
“Krv u stolici, nagla pojava simptoma, gubitak težine i neprestana promjena u radu crijeva mogu biti znak raka crijeva. No, ukoliko je nagla pojava simptoma popraćena temperaturom, povraćanjem i proljevom, možda ste se otrovali hranom ili ste zaraženi virusom kao što je norovirus. U tom slučaju trebate uzimati dovoljno tekućine, ležati, uzeti paracetamol i simptomi će nestati za 48 sati. Ako ne nestaju, nazovite doktora”, upozorava dr. Anton Emmanuel, gastroenterolog u britanskoj University College Hospital, piše Daily Mail.

Bol slična grču u donjem dijelu trbuha koja je lakša nakon odlaska na zahod. Česti proljev, ponekad uz pojavu krvarenja

Možda vas muči divertikulitis. Kolitis je upala debelog crijeva, a divertikulitis se javlja kad ispupčenja u stijenki debelog crijeva postanu inficirana.

Ako su simptomi ozbiljni ili imate temperaturu, posjetite doktora. Možda imate akutnu infekciju i trebate antibiotike.

Žene, u slučaju da je bol duboko u zdjelici, tupa i jaka, te traje dvije sedmice i prati je gubitak težine, trebaju posjetiti doktora. Trebate provjeriti da nije riječ o fibroidima, endometriozi ili raku jajnika.

Žareća bol ispod ili iza prsne kosti (sternum) koja jača u slučaju gladi, ponekad i uz mučninu koja se zna pojaviti noću

Može biti gastritis, upala želučane sluznice koju uzrokuju povraćanje, aspirin, žuč ili razne bakterije. Uklonite li uzrok, a to može biti i alkohol i ljuta hrana, pojava se povlači.

“Ako ne postoji očigledan okidač, a bol traje više od dvije sedmice i došlo je do gubitka apetita, odmah posjetite doktora. To može biti i čir, ali i rak želuca”, kaže dr. Emmanuel, prenosi net.hr.

Ako bol ne prati kiselina, ali je kontinuirana i pogoršava se kad legnete, trebali biste posjetiti svog doktora opće medicine. To bi mogao biti rak gušterače.

Bol u gornjem dijelu trbuha ili jednjaka

Možda vas muči žgaravica. Testirajte se kod doktora i izbjegavajte obilne obroke.

“Ako ste u boli, teško gutate i hrana se zaglavi u jednjaku, to može biti znak raka”, kaže dr. Emmanuel te dodaje: “Ako dođe do neobjašnjenog gubitka težine, posjetite doktora kako bi se isključio karcinom želuca.”

Nelagoda u gornjem desnom dijelu trbuha, ispod rebara. Bol je iznenadna i intenzivna, posebno nakon konzumacije masne hrane ili kremastih jela

Moguće je da vas muče žučni kamenci. Malo kamenje nastalo od holesterola može postati zarobljeno u žučnom mjehuru. Ako se bol javlja redovno ili imate visoku temperaturu, odmah krenite doktoru.

Ako ste u prošlosti već imali žučne kamence, žuticu i imate visoku temperaturu, trebali biste posjetiti svog doktora kako bi se isključila mogućnost raka žučnog mjehura.

Intenzivna bol prema leđima u bokovima, duboko lijevo ili desno

Možda imate problem s bubrezima. Ako imate groznicu, to može biti infekcija bubrega. Ako vam urin teško prolazi, možda je u pitanju bubrežni kamenac. Otpadni proizvodi iz našeg tijela mogu formirati kristale kalcija koji postaju tvrde kvržice. A oni se mogu zaglaviti u bubregu.

U slučaju bubrežne infekcije, doktor može propisati antibiotike i lijekove protiv bolova. Ako imate bubrežne kamence, bol će vjerovatno biti tako intenzivna da ćete poželjeti otići u bolnicu.

Ako se navedeni simptomi jave uz krv u urinu, groznicu i upornu bol koja traje duže od dvije sedmice, to može biti znak infekcije bubrega.

Stalna i jaka bol u sredini trbuha koja za nekoliko sati stiže niže na desnu stranu trbuha, često s mučninom i groznicom

Može biti upala slijepog crijeva. “Dijagnoza upale slijepog crijeva može biti teška, stoga odmah posjetite doktora”, kaže dr. Emmanuel.

Ako se bol i natečen trbuh udruže s gore navedenim simptomima, ovo može ukazivati ​​na puknuće i peritonitis, odnosno upalu potrbušnice. Odmah potražite liječničku pomoć, prenosi net.hr.

KOMENTARI