instant fap
NaslovnicaVijestiRegion

Evo kako izgleda procedura za ulazak i izlazak iz Hrvatske

Evo kako izgleda procedura za ulazak i izlazak iz Hrvatske

Kakve su procedure za prelazak hrvatske granice? Unatoč preporukama Štaba civilne zaštite, postoji još nejasnoća.

U emisiji Zajedno za zdravlje na HRT-u gostovao je voditelj Službe za susjedne zemlje Uprave za granicu MUP-a Tomislav Kufner.

– Prije desetak dana promijenjena je odluka o zabrani prelaska graničnih prijelaza. Uvedene su nove kategorije stranaca kojima je omogućen ulazak u Hrvatsku. To su ponajprije poslovne posjete ili posjete u privrednom interesu Hrvatske. Da bi mogli ući, moraju određenom dokumentacijom dokazati svrhu svoga ulaska. Turisti na graničnom prijelazu moraju policijskim službenicima pokazati rezervaciju hotela, apartmana i slično. U protivnom turisti ne mogu prijeći granicu – ističe.

Turisti na graničnim prijelazima ne ispunjavaju nikakve formulare, već dobivaju obrazac s epidemiološkim uputama vezanim uz socijalnu distancu, pranje ruku itd.

Kufner dodaje da se granična policija prilagođava novonastaloj situaciji.

– Tražimo ih dokumentaciju oko mjesta smještaja te broj telefona, a kako bi ih se moglo kontaktirati u slučaju nekakve zaraze ili problema – kaže. 

Kufner kaže da je u posljednjih 9 dana oko 17 hiljada ljudi ušlo u Hrvatsku.

– Nastale su gužve na pojedinim graničnim prijelazima, posebice u Istri i Primorsko-goranskoj županiji. Radi se o tim dodatnim poslovima koje moramo provjeriti kod ulaska svakog turiste – kaže.

Dodaje da “nema privilegiranih” iako je u zemljama poput Češke ili Slovačke povoljnija epidemiološka situacija nego, primjerice, u Njemačkoj.

– Sve tretiramo jednako – rekao je.

KOMENTARI