Evo šta omiljeno godišnje doba govori o nama

HomeMagazin

Evo šta omiljeno godišnje doba govori o nama

Najkontroverznija opcija napokon stiže na Fejsbuk?

Ne postoji puno istraživanja koja se bave uticajem godišnjih doba na psihu, međutim temperatura i količina svjetlosti i te kako imaju svoj udio u ponašanju i promjenama raspoloženja.

Evo šta naše omiljeno godišnje doba govori o nama!

Vjeruje se da su osobe rođene tokom proljećnih i ljetnjih mjeseci veselog duha i promjenljivog raspoloženja, te da su više sklone oscilacijama. Sa druge strane, smatra se da su zimska i jesenja djeca manje razdražljiva.

Za hladne mjesece, kada su dani kraći, vezuje se sezonski afektivni poremećaj, odnosno zimski bluz. Početak proljeća, pak, u život velikog broja ljudi unosi radost i poletnost. Ukoliko vas je zainteresovala ova tema, ostanite sa nama i u nastavku.

Vedri i sunčani dani uglavnom nam izmame dobro raspoloženje i energiju, dok, nasuprot tome, sivi i hladni dani mogu da nas umrtve i demotivišu. Razlog je jednostavan, a glasi da manjak svjetlosti ponekad dovodi do lučenja hormona koji izazivaju letargiju.

Kao što smo već spomenuli, tokom zime puno osoba doživljava sezonski afektivni poremećaj, koji može prouzrokovati depresiju, gubitak interesovanja za aktivnosti koje vole, kao i umor i pojačan apetit.

Stoga, veoma je važno da što više vremena provode na suncu kada ga ima. U redovima koji slijede otkrijte šta omiljeno godišnje doba govori o vama.

Proljeće

Proljeće donosi poboljšanje vremena, dani su sve duži, a priroda zelenija. Ukoliko je baš ono vaše omiljeno godišnje doba, to znači da volite nove početke i žudite za novim iskustvima.

Ljeto

Sa druge strane, ljeto donosi vedre, sunčane dane i kasni zalazak sunca, te ako je ono vaš izbor, to govori da volite izlaske i aktivan život. Ljetnji mjeseci su kao stvoreni za boravak na otvorenom i putovanja, a ukoliko se prepoznajete u ovom opisu, vi ste druželjubiva i ekstrovertna osoba.

Jesen

Engleska spisateljica poznata pod pseudonimom Džordž Eliot posvetila je stihove ovom godišnjem dobu, u koje je utkala puno ljubavi.

Iako se počeci uglavnom vezuju za proljeće, za neke osobe jesen predstavlja pravi trenutak za promjenu i osvrt na urađeno, kako bi se napravili planovi za novu godinu.

Zima

Ukoliko se radujete niskim temperaturama i ušuškanim momentima, vjerovatno ste introvertna osoba, koja uživa da provodi vrijeme kod kuće. Topao džemper ili ćebe i ukusan napitak čine vašu dobitnu kombinaciju.

Promjene godišnjih doba mogu da utiču na to kako ćemo misliti, osjećati i ponašati se. Međutim, one su uslovljene i iskustvima iz djetinjstva, te drugim faktorima. Ako ste kao dijete ljeti puno vremena provodili na otvorenom, vjerovatno volite ljeto i sada kao odrasli.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0