instant fap
NaslovnicaVijestiRegion

Evropski operator pokreće međunarodnu istragu zbog nestanka struje u regionu: Kružile su brojne teorije

Evropski operator pokreće međunarodnu istragu zbog nestanka struje u regionu: Kružile su brojne teorije

Crnogorski i albanski zvaničnici tvrde da je uzrok regionalne havarije u elektroenergetskom sistemu posljedica velikog opterećena i porasta dnevne potrošnje usljed visokih temperatura. Evropsko udruženje operatora o svemu pokreće međunarodnu istragu.

Bosna i Hercegovina, veliki dio Hrvatske i Albanije te Crna Gora ostali su jučer bez struje nekoliko sati. Također je i telekomunikacija bila loša, i to sve gora kako je vrijeme bez struje odmicalo, što je među ljudima izazvalo blagu paniku.

Ovakva situacija je napravila savršeno plodno tlo za teorije zavjere pa su među prvim, kasnije će se ispostaviti netačnim informacijama o navodnom uzroku energetskog kolapsa, bile eksplozija u Tuzli, pad sistema u Zadru, čak i bombardovanje neimenovane evropske elektrane.

Na zvaničnom nivou se zatim nagađalo da je do obustave električne energije u regionu došlo zbog više kvarova, zbog čega će biti istraženo i koliko su požari na dalekovodu u Crnoj Gori i Albaniji utjecali na gubitak struje u regionu, odnosno, da li su oni uzrok ili posljedica. Crnogorski i albanski zvaničnici ističu da su visoke temperature dovele do većeg korištenja struje, a zatim i preopterećenja mreže, a ne kvarovi.

Iz Hrvatske i BiH su kazali kako nisu primijetili nikakve kvarove na svom elektronergetskom sistemu. Stoga će tijelo Evropske komisije Evropsko udruženje operatora pokrenuti međunarodnu istragu, kako bi utvrdili šta je uzrok regionalne havarije.

Hrvatski zvaničnici su, kako prenose tamošnji mediji, zvanično saopštili, da je kolaps teorijski mogao da pogodi cijelu Evropu, jer su energetski sistemi povezani, te da je neodgovorno iznositi bilo kakve pretpostavke prije zvanične istrage evropskih tijela koja traje po pravilu šest mjeseci.

No, s obzirom na brojne optužbe na račun Albanije i Crne Gore, njihovi zvaničnici su iznijeli teoriju o prekomjernoj potrošnji usljed vrućina. Također je naglašeno kako do kvara sigurno nije došlo usljed ljudskog faktora.

KOMENTARI