instant fap

Evropsko-japanska misija snimila prve fotografije Merkura

Evropsko-japanska misija snimila prve fotografije Merkura

Zajednička evropsko-japanska misija BepiColombo snimila je prvu fotografiju tokom prvog preleta oko planete Merkur. Sonda je izvršila prvi od šest planiranih preleta Merkura i uz pomoć gravitacije je usporila svoju brzinu.

Prilikom prolaska pored Merkura na visini manjoj od 200 kilometara letjelica je snimila crno-bijelu fotografiju slabije rezolucije sa jedne od svojih nadzornih kamera.

Evropska svemirska agencija (ESA) saopćila je da se na snimku vidi Sjeverna hemisfera i karakteristična površina Merkura i Lermontov krater širok 166 kilometara.

Zajednička misija Evropske agencije i japanske Agencije za svemirsko istraživanje pokrenuta je 2018. godine. Do sada je preletjela jednom oko Zemlje i dva puta oko Venere na svom putu ka najmanjoj planeti Sunčevog sistema.Preostalih pet preleta je potrebno prije nego što misija dovoljno uspori da bi oslobodila dvije sonde koje će proučavati površinu Merkura i magnetnu sferu.
Misija je ime dobila po italijanskom naučniku Giuseppeu Bepiju Colombu, kojem se pripisuju zasluge za razvoj manevra uz pomoć gravitacije koji je letjelica NASA “Mariner 10” prvi put koristila na letu ka Merkuru 1974. godine.

KOMENTARI