instant fap

Facebook će uložiti 300 miliona u novinarstvo: A evo i zašto

Facebook će uložiti 300 miliona u novinarstvo: A evo i zašto

Facebook će u sljedeće tri godine uložiti 300 miliona dolara u razne projekte povezane s novinarstvom, posebno za poticanje lokalnog informiranja, koje je posebno potisnula digitalna revolucija, objavila je firma.

„Nastavit ćemo se boriti protiv lažnih informacija, dezinformacija i informacija lošeg kvaliteta“, objasnio je u poruci na Facebooku Campbell Brown, zamjenik predsjednika zadužen za partnerstva s medijima, i dodao da „imaju priliku i odgovornost pomoći lokalnim medijima da se razviju i uspiju“.

Početkom januara 2017. društvena mreža je već pokrenula „Facebook Journalism Project“ da bi pojačala veze platforme s medijskom industrijom.

U to vrijeme uglavnom se radilo o prijedlozima rješenja medijima kako da poboljšaju prihode koje ostvaruju svojom prisutnošću na Facebooku i da razviju razmjene između društvene mreže i printa.

Iznos uložen u tu inicijativu nije bio saopćen.

Platforma koja ima 2,2 milijarde aktivnih korisnika odlučila je ići puno dalje s raznim projektima, postojećima i onima koje će pokrenuti tom prilikom.

Između ostalog, Facebook će osnovati specijalni fond u saradnji s „Pulitzer Centerom“ od pet miliona dolara, koji će finansijski podržati planove reportaža.

U martu 2018. Google je rekao da će uložiti i 300 miliona dolara za niz projekata suzbijanja lažnih informacija i za podršku pouzdanim medijima.

KOMENTARI