instant fap

Facebook Graph Search može vas u potpunosti raskrinkati

Facebook Graph Search može vas u potpunosti raskrinkati

Većina korisnika donekle je svjesna da sve što postavlja na Facebook dijeli sa javnošću. No jesu li baš svi svjesni da se svaka aktivnost na Facebooku može upotrijebiti protiv korisnika?

Uz novi pretraživač Graph Search informacije o nečijim lajkovima i afinitetima mogu se sumirati na jednom mjestu. Tako, npr. na jednostavan način i u kratkom vremenu možete dobiti informaciju tipa ‘koje je sve stranice lajkovao moj novi momak’ ili ‘čije je sve slike lajkovala moja supruga’.

Ako npr. radite u banci i poslodavce ste ubijedili da ne posjećujete kladionice, a pri tome na Facebooku imate lajkane odeđene postove kladionica, to bi za vas moglo predstavljati problem.

Portal Netokracija.net savjetuje da se upišite na listu čekanja za Beta verziju Graph Searcha  te je najprije istestirate na svom primjeru. Izmjenom Facebook postavki moguće je određene sadržaje udaljiti od nemilosrdne tražilice.

“Niko ne može vidjeti ništa što inače ne bi bio u mogućnosti vidjeti“ , izjavio je Facebookov public policy manager Nicky Jackson Colaco, no je li to zaista tako? U teoriji da, ali javni sadržaji na Facebooku sada su brže i jednostavnije dostupni. Možda je ipak došlo vrijeme da svi ponovno prođemo kroz svoje postavke privatnosti.

Priznajte, koliko ste puta do sada u zadnjih pet godina pazili kada ste stisnuli „like“ ili komentirali neku fotografiju? Jeste li baš sigurni da se među tim fotografijama ne može naći nijedna vulgarnog karaktera, neukusna šala ili neprimjeren komentar? Pripazite jer i to bi se moglo naći na popisu stvari koje će netko pretraživati o vama.

‘Stalkerima’ će se posebno svidjeti mogućnost pretraživanja i usporedbe lajkova i komentara dvije osobe. Npr. mogu se praviti mini istraživanja odnosa dviju osoba, uz upite tima: Photos liked by xx i yy, Photos of xx liked by yy, Photos xx and yy commented…

Kao dodatni problem javlja se neznanje velikog broja korisnika kako određene Facebookove mogućnosti poput „tagiranja“ funkcioniraju. Npr., to što se određena fotografija ne pojavljuje na vašem profilu pod „Moje fotografije“, ne znači da nužno da niste tagirani. Nakon pojave Timelinea proces „odtagiranja“ s fotografije se malo promijenio. Ako ste kliknuli na opciju Sakrij s Timelinea  fotografiju ste maknuli sa svog profila, na njoj ste i dalje ostali tagirani. To do ovog trenutka nije predstavljalo značajan problem, jer je fotografija postala prilično nedostupna, međutim dolaskom Graph Searcha potrebno je samo upisati „Photos of (ime osobe kojaje predmet vašeg interesa)“ i fotografija ako je javna automatski ulazi u generirani sadržaj.

Facebook Graph Search o vama otkriva puno više nego Google pretraga, a samim time možete imati i više potencijalnih problema. Dobra vijest je, što za razliku od onoga što pronađe Google pretraga, vi možete kontrolirati dobar dio onoga što Facebook Graph Search nađe o vama. Isprobajte ga što prije, čim ga dobijete, na svom primjeru i uklonite sve što se ne uklapa u sliku sebe koju trenutno prezentirate javnosti – prije svega neukusne komentare, neprimjerene lajkove i neugodne tagove na slikama. I držite se starog i najvažnijeg pravila – ono što ne želite da se zna o vama nemojte objavljivati na internetu, ni na  Facebooku, savjetuje Netokracija.net.

KOMENTARI