Facebook optužen da ne pruža sigurno okruženje za korisnike

HomeMagazin

Facebook optužen da ne pruža sigurno okruženje za korisnike

Obojite svoju profilnu sliku u BiH zastavu

Nevladina organizacija Reporters Without Borders (RSF) sa sjedištem u Parizu, pokrenula je tužbu protiv Facebooka u Francuskoj, optužujući platformu da nije pružila “sigurno” okruženje za korisnike kršeći vlastite uslove.

Obmanjivanje potrošača prema francuskom zakonu je ilegalno i kompanije se suočavaju s novčanim kaznama u iznosu do 10% godišnje prodaje ako se utvrdi da krše pravila, piše BBC.

U tužbi podnesenoj u ponedjeljak tužiteljima u Parizu tvrdi se da je Facebook dopuštao širenje dezinformacija i prijetnji unatoč obećanjima korisnicima da će na profesionalan način stvoriti sigurno i slobodno okruženje.

Kao dokaz ovih tvrdnji, RSF navodi izjave bivših zaposlenika Facebooka, koja detaljno opisuju govor mržnje i prijetnje upućene francuskim novinarima, rad organizacija za provjeru činjenica i primjere dezinformacija objavljenih na platformi.

“Očekujemo da Facebook efikasno poštuje obaveze koje je preuzeo prema svojim potrošačima, umjesto da se pretvara da će ih provoditi, a da to nije slučaj”, rekli su iz organizacije.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0