Facebook više neće uklanjati tvrdnje da je COVID-19 stvorio čovjek

HomeTech & Gadgets

Facebook više neće uklanjati tvrdnje da je COVID-19 stvorio čovjek

Uhapsili Palestinca koji je na Facebooku napisao “dobar dan” na arapskom

Facebook je najavio da više neće uklanjati sa svojih platformi tvrdnje da je koronavirus stvorio čovjek.

Ta najava došla je ubrzo nakon što je predsjednik SAD-a Joe Biden objavio da je naložio da se udvostruče napore o istraživanju porijekla COVID-19, piše CNN.

U izjavi za CNN Business, portparol Facebooka rekao je da, “u svjetlu tekućih istraga o porijeklu COVID-19 i u dogovoru sa stručnjacima za javno zdravstvo, više nećemo uklanjati tvrdnju da je COVID-19 čovjek napravljen”.

– Nastavljamo da radimo sa zdravstvenim stručnjacima kako bismo išli u korak sa evolutivnom prirodom pandemije i redovito ažuriramo naše politike kako se javljaju nove činjenice i trendovi – dodao je glasnogovornik.

Biden je prošlu srijedu najavio da je američkim zvaničnicima dao 90 dana da istraže porijeklo virusa. Najava je uslijedila nakon što je u američkom obavještajnom izvještaju utvrđeno da se nekoliko istraživača na kineskom Institutu za virusologiju Wuhan u novembru 2019. razboljelo i moralo je biti hospitalizirano, što je novi detalj koji je potaknuo novi javni pritisak na Bidena da dublje uđe u porijeklo virusa.

Facebook (FB) je u februaru objavio da će ukloniti tvrdnje da je virus stvorio čovjek nakon “konsultacija s vodećim zdravstvenim organizacijama, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO)”. Društvena mreža također povlači postove koji šire dezinformacije o vakcinama i druge lažne tvrdnje koje su razotkrili službenici javnog zdravstva.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: