Faruk Hadžibegić: Kada sam vidio da rat udara na moju BiH, lično sam odustao od reprezentacije

HomeSport

Faruk Hadžibegić: Kada sam vidio da rat udara na moju BiH, lično sam odustao od reprezentacije

Hadžibegić: Moramo se boriti za svakog igrača, vrata će biti otvorena i domaćim klubovima

Bivši igrač FK Sarajevo i nekadašnji kapiten reprezentacije bivše Jugoslavije, kao i nekadašnji selektor Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić pružio je bezuslovnu podršku njemačkom fudbaleru turskih korijena Mesutu Ozilu, koji je zbog rasističkih napada odlučio napustiti “elf”.

Hadžibegić, koji je nekada trenirao turske klubove Gaziantepspor, Denizlispor i Diyarbakirspor, za Anadolu Agency (AA) komentirao je odluku Ozila o povlačenju iz njemačke reprezentacije, ali se i prisjetio vremena dok je bio kapiten jugoslavenske reprezentacije za koju je nastupio 65 puta.

Uradio bi isto što i Ozil

“Mislim da je odluka Ozila da se povuče iz reprezentacije Njemačke totalno opravdana, jer mislim da je nepošteno da ga kritikuju zato što se on slikao sa predsjednikom Turske Erdoganom. To je njegovo pravo i on ima pravo da to uradi. Mislim da je to poštivanje prema svojoj zemlji, a isto tako prema Njemačkoj. Vrlo su tu nekorektni, jer ako je igrao za Njemačku, oni su iskoristili maksimalno njegove kvalitete i tad im nije smetalo. Sad kad se završilo kako se završilo Svjetsko prvenstvo u Rusiji, traže krivca”, kazao je Hadžibegić.

Dodao je da bi i on isto uradio što i Ozil.

“Vrlo je nekorektno i nije pošteno da se Ozil kritikuje i mislim da je to politički iskorišteno u pravcu koji ja ne prihvatam”, rekao je Hadžibegić koji Ozila smatra vrhunskim fudbalerom.

Osvrnuo se i na jugoslavensku ligu i reprezentaciju čiji je kapiten bio 1992. godine.

“U ono vrijeme je jugoslavenska liga bila veoma jaka i velika. Mogla je da rivalizira sa svim evropskim ligama, tako da je i reprezentacija mogla da bude na velikim takmičenjima. Ali, desilo se nažalost, ono što se nije smjelo desiti – rat. Tako da se izgubila vrijednost i danas je nemamo u fudbalu Bosne i Hercegovine”, smatra Hadžibegić.

Istakao je kako je bio zadnji kapiten reprezentacije Jugoslavije pred rat.

“Kada sam vidio da rat udara na Bosnu i Hercegovinu, na moju zemlju, lično sam odustao od reprezentacije”, rekao je Hadžibegić koji je dodao kako je tada nazvao selektora i predsjednika Saveza i rekao im da ne želi igrati za reprezentaciju jer u njegovoj zemlji vlada rat.

Podsjetio je kako su UEFA i FIFA automatski kaznile reprezentaciju Jugoslavije i isključile je s Evropskog prvenstva.

Želi trenirati turskog velikana

Upitan za komentar o turskom fudbalu i igračima, kazao je kako su strukture klubova, stadiona i gradova perfektni.

“Vrlo kvalitetan fudbalski narod. Možda treba malo više mira, jer su suviše pasionirani za fudbal, pa uvijek kad se izgubi utakmica je belaj”, rekao je Hadžibegić koji smatra kako je riječ o prostoru koji može da zadovolji sve fudbalske kriterije u Evropi i svijetu.

Iskusni trener čiji su kvalitet prepoznali i klubovi u Francuskoj i Španiji, ima želju vratiti se u Tursku i trenirati jedan od četiri velika kluba u toj zemlji (Galatasaray, Besiktas, Fenerbahce, Trabzonspor, op. a.). Ističe, kako je dobijao informacije da postoji interesovanje nekoliko turskih klubova za njegov angažman.

Kazao je kako četiri velika turska kluba imaju veoma dobre igrače, a posebno je izdvojio Yusufa Simseka, koji je, dodao, bio kapiten Gaziantepspora dok je Hadžibegić bio trener tog kluba.

“Toliko vjerujem u turski fudbal da mi je prilika da vodim jedan od ova velika četiri kluba – Galata, Fener, Bešiktaš, Trabzon – išao bih na titulu prvaka Evrope. Ne bih se zadovoljio samo da budem prvi u državi. Toliko vjerujem u taj kvalitet”, rekao je Hadžibegić.

(BIH.ba)

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0