Ferman osmanskog sultana u Talundžićevoj kolekciji

HomeLokalne temeSanski Most

Ferman osmanskog sultana u Talundžićevoj kolekciji

Nesudin Talundžić vlasnik jedne od najvećih muzejskih zbirki

Kolekcionar, Nesudin Talundžić, iz Starog Majdana, nadomak Sanskog Mosta, vlasnik je izuzetno vrijednog istorijskog dokumenta iz perioda osmanske vladavine ovim prostorima i riječ je o fermanu sultana Mahmuda Prvog upućenog bosanskom veziru Mehmed Paši Kukavici 14. aprila 1753 godine.

Talundžić kaže kako je prije izvjesnog vremena na prevođenje sa staroturskog poslao nekoliko osmanskih dokumenata iz svoje kolekcije o čijoj važnosti nije dovoljno znao. „Na žalost, na području Unsko sanskog kantona nema niti jednog stručnjaka koji vlada ovim jezikom, pa sam morao potražiti uslugu kod jednog orjentaliste u Zagrebu. Nakon prevoda nekoliko dokumenata, došao sam do saznanja kako jedan ima posebnu vrijednost.“, kaže Talundžić.

Pismo nosi tugru pomenutog sultana, pisano je arapskim pismom i staroturskim jezikom. U pomenutom dokumentu sultan poručuje veziru da kuje oružje i vojsku drži pripravnom, te da budno motri na prilike u Bosni. Talundžić navodi kako se radi o burnom istorijskom razdoblju kada Osmansko Carstvo vodi teške ratove s Rusijom oko prevlasti nad Krimom, a u ratovima sudjeluju i vojnici iz Bosne. Dodaje kako je to razdoblje kada domaći feudalci u tadašnjem Bosanskom pašaluku pokušavaju dobiti veću autonomiju u odnosu na centralnu vlast, te su česte bune koje podiže bosanska vlastela. „Mehmed paša Kukavica čvrstom rukom provodi sultanovu volju. Guši veliku bunu koja je izbila u Tešnju, a potom Mostaru i još nekim gradovima.

Međutim, već poslije nekoliko godina pada u nemilost. Prognan je na otok Krit i nakon dvogodišnjeg tamnovanja odsječena mu je glava i poslata u Istanbul kao opomena ostalim vezirima u Otomanskom Carstvu.“, kaže Talundžić. Dodaje kako je Mehmed paša Kukavica, koji je rođen u Foči, u Istanbulu ostvario zapaženu karijeru, te je kao istaknuti činovnik imenovan za bosanskog vezira. Brojne su zadužbine koje je podigao za života, a najpoznatije su sebilj na sarajevskoj Baščaršiji, medresa i džamija u Foči te brojni hanovi i saraji.

Inače, Talundžić je vlasnik je jedne od najvećih muzejskih zbirki na ovim prostorima, a među brojnim antikvitetima koje posjeduje, izdvajaju se vrijedni manuskripti i istorijski dokumenti čija starost iznosi i po nekoliko stotina godina.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0