instant fap

Film o lovu na Osamu bin Ladena na prvom mjestu gledanosti

Film o lovu na Osamu bin Ladena na prvom mjestu gledanosti

Usprkos polemici koju je izazvao, film “Zero Dark Thirty” koji pripovijeda o američkim posebnim snagama u lovu na Osamu bin Ladena, zauzeo je prvo mjesto gledanosti na američkim kino blagajnama proteklog vikenda.

Dugometražni film, kandidat za Oscara s pet nominacija, koji se počeo se prikazivati u Los Angelesu i New Yorku prije mjesec dana, zaradio je proteklog vikenda u SAD-u i Kanadi 24,4 miliona dolara. U četiri sedmice emitiranja film je ukupno skupio 29,9 miliona dolara, prenosi Business.hr.

Oko filma koji je režirala Kathryn Bigelow, vodi se polemika u SAD-u gdje ga osporavatelji optužuju za apologiju mučenja, jer bez uljepšavanja prikazuje agresivne metode ispitivanja korištene da bi se došlo do nekih informacija koje su dovele do pronalaska prvog čovjeka Al Kaide.

Drugi po gledanosti je komični “A Haunted House” s 18,1 milion dolara, a treći “Gangsterski odred” s Ryanom Goslingom, Seanom Pennom i Emmom Stone i zarađenih 17,1 milion dolara.

S drugog na četvrto mjesto pao je Tarantinov “Odbjegli Django”, a slijede ga “Jadnici” i “Hobit”. Spielbergov “Lincoln”, okićen s 12 nominacija za Oscara, zauzima tek 7. mjesto na ljestvici.

KOMENTARI