Film “Sam u kući” gleda se i nakon 25 godina: Priča koja je obilježila djetinjstva generacija (FOTO)

HomeVijestiGlobus

Film “Sam u kući” gleda se i nakon 25 godina: Priča koja je obilježila djetinjstva generacija (FOTO)

Kevinova mama iz filma “Sam u kući” danas je neprepoznatljiva

Dvadeset pet godina otkako je snimljen, film “Sam u kući“ neizostavan je dio svake božične i novogodišnje atmosfere.

Priča filma počinje kada se dječak Kevin McCallister s porodicom sprema na putovanje u Francusku, gdje će provesti božićne praznike. Užurbano spremanje u kući ne dira previše flegmatičnog Kevina,  koji ne uspijeva privući pažnju niti jednog člana porodice. Tako ostaje zaboravljen i ostavljen sam u kući, što ispočetka niko ne primjećuje.

TadAa na scenu stupaju Harry i Marv, pljačkaši čija je specijalnost “olakšavanje” bogataša za vrijeme praznika. Na njihovoj listi je i kuća McCallisterovih, ali tu je Kevin koji ispočetka biva uplašen, ali ubrzo dolazi sebi i priprema odbranu kuće,  postavljajući brdo zamki za neželjene goste. Prvi dio je sniman 1990. godine.

U drugom nastavku filma, koji je sniman dvije godine kasnije, porodica odlazi u Miamy, dok Kevin, izgubljen na O'Hare International aerodromu, greškom ulazi u avion za New York. Shvativši da se prošlogodišnja priča ponovila, Kevin odlazi u obilazak grada, ali i tu se susreće sa starim ”prijateljima”, Harryiem i Marvom.

Alex i Mike

U prva dva dijela, glavnu ulogu je igrao Macaulay Culkin, koji je  imao samo 10 godina kada je film objavljen. Već s 12 godina bio je milioner. U trećem nastavku glavnu ulogu je dobio tada osmogodišnjeg Alexa D. Linz. Naslijediti jednog od najvećih dječijih talenata, sigurno je bio nezahvalan posao, ali i veliki izazov, međutim mali Alex se odlično snašao. Treći dio je sniman 1997.godine

U četvrtom dijelu, koji je sniman pet godina kasnije, ulogu Kevina tumači Mike Weinberg. Roditelji malog Kevina se rastaju, a dječakov život s majkom neprestano zagorčava nasilno ponašanje starijeg brata. Savršena prilika za odmor ukaže se Kevinu kad ga otac pozove za Božić u stan njegove djevojke Natalie.

Jedan je Culkin

Iako su se Alex i Mike veoma dobro snašli u ulogama u trećem i četvrtom nastavku, ipak je za popularnost ovog filmskog hita odgovoran Macaulary Culkin. Nakon dva nastavka ”Sam u kući”, glumio je u filmovima „Moja djevojka“, ”Dobri sin”, ”Gospodar snova”, ”Richie Rich” i mnogim drugim. Spomenuti filmovi postigli su velik uspjeh. Macaulay se pojavio i u spotu Michaela Jacksona ”Black or White”. Većina uloga koje je potom prihvatao bile su manje ili gostujuće u serijama. Glumom se prestao baviti, a prije dvije godine osnovao je bend ”Pizza Underground”. Poslije nekoliko godina pauze, vratio se na scenu ulogom u predstavi ”Madame Melville” na londonskom West Endu.

faktor

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0