Forbes objavio listu pet najpodcjenjenijih balkanskih gradova: Na njoj se nalazi i jedan bh. historijski dragulj

HomeVijestiBiH

Forbes objavio listu pet najpodcjenjenijih balkanskih gradova: Na njoj se nalazi i jedan bh. historijski dragulj

-godišnjak pucao iz puškomitraljeza i zaustavio željeznički saobraćaj

Ugledni časopis Forbes objavio je listu pet najpodcjenjenijih balkanskih gradova, a iako se na popisu nije našao ni jedan hrvatski grad, našli su se jedan srpski, jedan makedonski i jedan bosanskohercegovački.

Iako smo do sada na ovakvim popisima uglavnom navikli vidjeti Sarajevo ili Mostar, sada se tu našao drugi grad iz BiH, a riječ je o Doboju.

“Historijski grad Doboj je dom jedne posebno fascinantne stoljetne atrakcije. Poznata kao Dobojska tvrđava, ova ogromna kamena građevina prvi put je izgrađena u 13. stoljeću, za vrijeme vladavine Bosanskog kraljevstva, iako su sukobi tijekom godina doveli do njenog uništenja i eventualne rekonstrukcije gotovo dvadeset puta”, piše u tekstu.

“Nakon dana provedenog u istraživanju tvrđave i isprobavanju bosanske kuhinje u Starom gradu, obližnje Goransko jezero posebno je šarmantno odredište na otvorenom, a posjetiteljima pruža priliku za kupanje i potragu za autohtonim balkanskim divljim životinjama.”

ko razmišljate o tome da posjetite Sjevernu Makedoniju, Ohrid je nezaobilazna i prema Forbesu podcijenjena destinacija.

“Smješten u jugozapadnom dijelu Sjeverne Makedonije, Ohrid je jedno od rijetkih odredišta na svijetu koje služi i kao kulturna i prirodna UNESCO-ova svjetska baština, zahvaljujući stoljećima starih crkava u bizantskom stilu i prostranom Ohridskom jezeru s raznolikim nizom autohtonih balkanskih riba i biljaka koje se nalaze u njegovim vodama.

Dok je kulturna baština Ohrida svakako fascinantna, oni koji traže miran bijeg u prirodu trebali bi provesti vrijeme istražujući obližnji Nacionalni park Galičica, prekrasan rezervat koji je prepun autohtonih balkanskih ptica”, poručili su.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0