instant fap

Formiranje vlasti u BiH: Danas o izboru čelnika FBiH, moguće i o mandataru Vijeća ministara BiH

Formiranje vlasti u BiH: Danas o izboru čelnika FBiH, moguće i o mandataru Vijeća ministara BiH

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na vanrednoj sjednici zakazanoj u ponedjeljak trebao bi izvršiti izbor predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, prenosi Anadolu Agency.

Istog dana, u ponedjeljak, nakon sjednice Zastupničkog, zakazan je i nastavak konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, koji bi također trebao potvrditi izbor rukovodstva ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

Na listi kandidata za šefove izvršne vlasti u Federaciji BiH u mandatu 2014.-2018. godina nalaze se Marinko Čavara iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, kao kandidat za predsjednika, zatim Melika Mahmutbegović iz Stranke demokratske akcije i Milan Dunović ispred Demokratske fronte, kao kandidati za potpredsjednike FBiH.

Centralna izborna komisija je protekle sedmice ovjerila kandidatske liste predlagača Kluba delegata bošnjačkog, Kluba delegata hrvatskog i Kluba delegata srpskog naroda za izbor predsjednika i potpredsjednike FBiH. Na odluku je moguće uložiti žalbu u roku dva dana Apelacionom odjelu Suda BiH, zbog čega su sjednice domova Parlamenta FBiH, koje su trebale biti održane u prošli petak, pomjerene za ponedjeljak.

Inače, prema najavi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, nakon što bude izabrano rukovodstvo FBiH, i Predsjedništvo BiH bi moglo održati sjednicu na kojoj će biti imenovan mandatar za čelnika Vijeća ministara BiH. SDA je za tu poziciju predložila Denisa Zvizdića, ali to pitanje nije stavljeno na dnevni red sjednica Predsjedništva BiH zbog stavova pojedinih stranaka koje čine vladajuće koalicije u FBiH i na nivou BiH da se izvrši izbor rukovodstva federalne, a onda čelnika Vijeća ministara BiH.

KOMENTARI