instant fap

Formula 1: Porodica stradalog Bianchija traži odgovornost

Formula 1: Porodica stradalog Bianchija traži odgovornost

Porodica Julesa Bianchija, 25-godišnjeg vozača Formule 1, koji je poginuo u julu prošle godine nakon udesa tokom utrke, preduzela je pravne radnje protiv Marussija tima i menadžmenta Formule 1.

Bianchi je doživio nesreću na mokroj stazi Suzuka, tokom utrke za Veliku nagradu Japana u oktobru 2014. godine. On je sedam krugova prije kraja utrke, bolidom Marussija izletio sa staze u zavoju broj sedam te udario u servisno vozilo koje je uklanjalo drugi bolid sa staze.

Zadobio je teške povrede glave, a nakon nekoliko operacija, devet mjeseci kome i bezuspješnog oporavka, preminuo je 17. jula 2015. u bolnici u Nici u prisustvu roditelja.

U zvaničnoj istrazi Međunarodne automobilističke federacije (FIA) utvrđeno je da je do nesreće došlo uslijed “loših vremenskih uslova, velike brzine kojom se Bianchi kretao i prisustvo dizalice koja je uklanjala bolid”.

Porodica stradalog mladića tvrdi kako se nesreća mogla izbjeći i da neko mora snositi posljedice.

“Smrt Julesa se mogla izbjeći. Izvještaj FIA-a naveo je preporuke za poboljšanje sigurnosti u Forumuli 1, ali nisu utvrdili koje su greške dovele do smrti Bianchija. To je bilo jako iznenađujuće i uzenemirujuće za porodicu jer se krivi Jules. Porodica tvrdi da pravnim procesom treba tražiti sve koji su bili uključeni u cijeli slučaj, da preuzmu odgovornost za sve propuste”, rekao je advokat Julian Chamberlayne koji zastupa porodicu Bianchi.

Bianci je debitovao za Marussiju 2013. godine, a ranije je bio član Ferrarijeve akademije za mlade vozače te testni vozač Ferrarija.

Bianchi je prvi vozač Formule 1 koji je umro od povreda zadobijenih na jednoj utrci još od pogibije trostrukog šampiona, Brazilca Ayrtona Senne, koji je poginuo na talijanskoj stazi Imola 1994. godine.

“Tražimo pravdu sa Julesa i istinu o uzrocima njegove nesreće. Kao porodica, mi imamo toliko pitanja na koja tražimo odgovore. Vjerujemo da se nesreća mogla izbjeći”, rekao je otac stradalog mladića Philippe Bianchi.

Bianchiju su rukovodstvo i vozači Formule 1 odali počast na prvoj utrci nakon njegove pogibije. Pred početak utrke Formule 1 za Veliku nagradu Mađarske na stazi Hungaroring upriličena je minuta šutnje, a vozači su, držeći se za ruke, formirali prsten te položili kacige na zemlju.

U čast kolege, vozači su na svojim odijelima tog dana nosili natpise “Ciao Jules” te “JB 17”, inicijale te broj njegovog vozila.

KOMENTARI