Fotografija najvećeg Jupiterovog mjeseca obilježila 10. godišnjicu službe letjelice Juno

HomeMagazin

Fotografija najvećeg Jupiterovog mjeseca obilježila 10. godišnjicu službe letjelice Juno

Messenger / Jeste li primijetili novu promjenu na Facebooku?

Deset godina je prošlo otkako je američka svemirska agencija NASA poslala letjelicu Juno na put bez povratka s ciljem istraživanja Jupitera, najveće planete u našem solarnom sistemu.

Sonda je stigla do Jupitera tek u julu 2016. godine, a NASA je obilježila desetu godišnjicu njene službe uzimajući u obzir sami početak misije. To je učinjeno objavljivaljem impresivne fotografije Jupiterovog najvećeg mjeseca pod nazivom Ganymede, koja je nastala 20. jula.

Ganymede nije poznat samo jer je najveći Jupiterov mjesec, nego je i najveći mjesec u našem solarnom sistemu. Na fotografiji se ne mogu razaznati detalji, a razlog je korištenje Junove infracrvene kamere JIRAM. Ipak, vidljiva je “ledena ljuska i sastav okeana tekuće vode ispod”.

Unikatnu površinu Ganymedea je lakše uočiti na tredicionalnijim fotografijama poput one koja je nastala 7. juna kada je Juno bio najbliže mjesecu u odnosu na bilo koju drugu letjelicu u proteklih 20 godina. Kada se dogodio prethodni prelet, Juno nije bio ni blizu. Jupiterov orbiter je druga letjelica koja je posjetila Ganymede i njegovog gasnog diva oko kojeg kruži nakon što je to učinila sonda Galileo.

Sljedeći veliki trenutak za Juno dolazi u septembru 2022. godine kada će se pozicionirati za bliski pogled na Jupiterov mjesec pod nazivom Europa, a prelet mjeseca Io će uslijediti godinu dana kasnije.

NASA je produžila misiju sonde Juno do 2025. godine kada se očekuje njen konačan kraj. Sonde poput Juna se ne vraćaju na Zemlju, jer njihove misije završavaju uništenjem. To će se dogoditi i sondi Juno koju će Jupiterova gravitacija privući i uništiti.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: