instant fap
NaslovnicaVijestiRegion

Fotografije kao svjedoci jednog vremena: Ovako je to izgledalo kada je Yugo otišao u Ameriku

Fotografije kao svjedoci jednog vremena: Ovako je to izgledalo kada je Yugo otišao u Ameriku

Iako je Yugo premijerno prikazan američkoj publici još u maju 1984. godine, pravi vjetar u leđa dobio je nakon što se u kragujevački posao stoljeća uključio Malcolm Bricklin, čelno lice firme Yugo America.

Bila je 1985. godina, a Yugo je u SAD stigao s cijenom od svega 3990 dolara i porukom “Svako ponekad treba Yugo” (Everybody needs a Yugo sometime). Koji mjesec prije u Jugoslaviji je vladalo veliko uzbuđenje, posebno u Kragujevcu gdje su s ponosom poslali malenog Yuga u bijeli svijet.

Dašak atmosfere ispraćaja Yuge možemo vidjeti na ovim fotografijama. Njihov autor je bio tada 15-godišnji Dan Halperin, sin Jonasa Halperina, šefa odnosa s javnošću firme Yugo America. On je tada u sklopu delegacije Yugo Americe stigao u Jugoslaviju i pritom kamerom zabilježio neke zanimljive trenutke.

Osim snimaka sa zagrebačkih, beogradskih i dubrovačkih ulica, Dan Halperin je snimio i pogone kragujevačke Zastave.

Na nikad prije objavljenim fotografijama možete vidjeti i kako je znatiželjna masa ispratila kompoziciju vagona s malenim Zastavinim vozilima proizvedenim za američko tržište.

Dan Halperin pritom otkriva kako je njegov otac bio PR stručnjak bez iskustva u autoindustriji. Naime, on je radio isključivo s holivudskim zvijezdama kao što su James Dean, Clint Eastwood, Shirley MacLaine, Paul Newman. A Bricklin je želio upravo to, da neko s takvim iskustvom pomogne komercijalizaciji Yuga na američkom tržištu.

I na kraju je to bio relativno uspješan posao za Bricklina. Tokom 1986. godine prodano je 36.000 primjeraka, a godinu kasnije čak 48.000. Ukupno je u Americi prodano 141.000 primjeraka.

KOMENTARI