Fotografije Srebrenčanina Seada Sulejmanovića oduševljavaju cijeli svijet

HomeVijestiBiH

Fotografije Srebrenčanina Seada Sulejmanovića oduševljavaju cijeli svijet

Upoznajte Seada Sulejmanovića, fotografa i zaljubljenika u ljepote BiH

Povijesni gradić Počitelj, nekropola bosanskog stećka kod Stoca, mostarski Stari most, plivski vodopad u Jajcu, brzaci i slapovi bihaćke Une, vrelo Bune u Blagaju samo su neki od nestvarno lijepih prizora uokvirenih u fotografije Seada Sulejmanovića. Njegove kolekcije fotografija koje je zabilježio u gradovima širom Bosne i Hercegovine obilaze svijet i izazivaju divljenja, a BiH svrstavaju u zemlje s izuzetnim prirodnim ljepotama.

Kada su se Seadovi roditelji 1992. godine zadesili u Bratuncu, na početku agresije na BiH, nisu slutili da će život preko Sarajeva, Mostara i Splita, nastaviti u njemačkom gradiću Wetzlar.

Tog 3. aprila krenuli su posljednjim autobusom iz Bratunca za Sarajevo, gdje će nekoliko dana kasnije pasti prva žrtva rata, a tek u augustu stići u Njemačku.

Dvije godine kasnije, 3. januara 1994. na svijet je došao Sead koji danas, iako daleko od svoje voljene zemlje, živi prikazujući i promovišući najljepšu stranu BiH.

Njegova fb stranica danas okuplja preko 80.000 ljudi iz cijelog svijeta koji svakodnevno uživaju u prizorima ljepota iz BiH koje Sead svakodnevno objavljuje.

Iako živi i studira u Wetzlaru, Sead svake godine, više puta, dolazi u BiH gdje odmor provodi fotografišući.

“U našoj kući se uvijek govorilo bosanskim jezikom. Kroz razgovore su mi roditelji uvijek pričali o Srebrenici i Mostaru i ostalim mjestima, našim običajima koje smo i sami praktikovali, iako daleko od svoje domovine. Na jedan način se i tako rodila ljubav prema fotografiji jer sam od malena naučen da volim BiH i sve sto je bosansko. Ljubav prema fotografiji se pojavila u tinejdžerskim godinama. Prilikom dolaska u BiH fotografisali smo se na raznim mjestima, prvo sa mobitelom, pa sa digitalnom kamerom i zbog tih prirodnih ljepota, želja me povukla da fotografišem razna mjesta, kako bih pokazao ljepote BiH”, kaže Sead za BNN.

Dodaje kako i drugi svjetski gradovi također imaju svoje znamenitosti koje vrijedi ovjekovječiti u fotografiju, ali kako on isključivo fotografiše samo BiH.

“Najviše fotografišem prirodu i arhitekturu. Istražujemo BiH i trudim se da svakim odlaskom tamo posjetim određena mjesta koji smatram zanimljivim i fotografišem ih. Iako i ovdje ima lijepih gradova, divnih stvari i građevina, nekako me to ne vuče, jedino me vuče kad sam u BiH”, kaže Sead.

Da je njegova ljubav prema bh. prirodnim ljepotama i fotografiji vrijedna pomena, najbolje pokazuje primjer fotografije “Slap Žepe”.

Njom je Sead zaslužio peto mjesto na prestižnom međunarodnom takmičenju “Metro Photo Challenge” gdje je fotografiju kućice na stijeni usred smaragdnozelene vode pregledalo pola miliona ljudi.

“Ta fotografija je nastala spontalno, prilikom odlaska sa rodbinom. Fotografija je nagrađena petim mjestom na međunarodnom takmičenju i dobio sam novčanu nagradu”, prisjeća se Sead.

Sve njegove fotografije nastale su, osim vlastitim talentom, u posebnim trenucima, i možda baš zato izazivaju toliko pažnje.

Fotografije iz BiH su, kako kaže, neki način poklona njegovim roditeljima za sav njihov životni trud. Poseban podstrek i najveći ponos mu je, kako kaže otac.

“Roditelji su mi uvijek bili najveća podrška. Zbog njih sam imao veliku motivaciju da radim što bolje kako bih im se odužio na neizmjernoj i neograničenoj podršci. Otac mi je najbolji prijatelj s kojim najviše razgovaram, razmjenjujemo mišljenja i ideje kako bi moje fotografije bilo što bolje i zanimljivije. Moj otac je imao nesreću od zaostale mine iz Drugog svjetskog uslijed čega je ostao bez obje podlaktice i bez vida”, kaže Sead dodajući kako njegovog oca fizički hendikep ne spriječava da se bavi atletikom.

On je 2003. godine učestvovao u polumaratonu u Wetzlaru, a i danas svakodnevno radi kako bi motivisao ljude na rekreaciju i druge projekte.

Dok njegov otac nastoji motivisati druge da koriste svoje mogućnosti i postignu dobre rezultate u životu, Sead promoviše BiH. Do sada je u Njemačkoj imao četiri izložbe u nekoliko gradova.

“Najvažnija je bila za noć Bosne i Hercegovine u Frankfurtu. Imao sam dvije izložbe u Sarajevu, prva je bila zajednička, a druga samostalna povodom Dana Starog Grada i trajala je 10 dana. Moja želja je da promovišem BiH u svijetu. Želim da uradim projekat gdje ću snimiti dokumentarni film u više dijelova, kojim će biti obuhvaćena cijela BiH. Za ispunjenje moje želje potrebna su finansijska sredstva koje ja nisam u mogućnosti da finansiram”, kaže Sead.

Sead i u budućnosti želi fotografisati i promovisati BiH širom svijeta… Još mnogo bh. gradova, rijeka, planina i kulturnih znamenitosti čeka na njegov dolazak.

Za sebe kaže kako nije “stranac” niti ” Nijemac” i da će se u budućnosti vratiti svojoj domovini.

“Razmišljao sam i odlučio: ja cu jednog dana doći u Bosni i Hercegovinu i živjeti tu”, zaključuje Sead.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0