instant fap

Fotografisan britanski “tajni plan” za hapšenje Assangea

U fotografisanom planu nalaze se upute o hapšenju ukoliko napusti ambasadu Ekvadora u Londonu.

Fotoreporter britanske novinske agencije Press Association (PA) fotografisao je plan o uputama hapšenja Juliana Assangea, kojeg je britanski policajac držao u rukama. Naime, u planu se nalaze upute da se Assange uhapsi, bez obzira na to da li se nalazio ili ne u ambasadi Ekvadora u Londonu.

U planu se navodi da bi Assange trebao biti uhapšen ukoliko pokuša da napusti ambasadu na osnovu diplomatskog imuniteta, vozilom ili na bilo koji drugi način.
Govori se i o mogućnosti da bi Assangove pristalice ispred ambasade Ekvadora mogle napraviti pometnju u trenutku kada on bude izlazio iz ambasade. Dok londonska policija odbija dati bilo kakvu izjavu u vezi s ovim, ministri vanjskih poslova Južne Amerike pozivaju Veliku Britaniju i Ekvador da privedu kraju diplomatsku krizu između te dvije zemlje.

Četrdesetjednogodišnji osnivač Wikileaksa Julian Assange, koji je dobio politički azil od Ekvadora, već tri mjeseca se nalazi u ambasadi ove zemlje u Londonu.

Assangea traži Švedska zbog optužbi za silovanje, ali i SAD zbog objavljivanja tajnih diplomatskih podataka putem Wikileaksa.

KOMENTARI