Francuska: U Parizu se zbog protesta protiv penzione reforme obustavlja saobraćaj i nastava

HomeVijestiGlobus

Francuska: U Parizu se zbog protesta protiv penzione reforme obustavlja saobraćaj i nastava

Tri fudbalera PSG zaražena koroanvirusom

U Francuskoj se danas nastavio protest protiv planova predsjednika Emmanuela Macrona da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Osam velikih sindikata danas su nastavili protesti zbog kojih je danas obustavljen rad škola, javnog prijevoza, naftnih rafinerija.

Očekuje se da će se protesti održati širom zemlje nakon što je više od milion ljudi izašlo na prvi protest u Parizu 19. januara.

Lider krajnje ljevice Jean-Luc Melenchon predvidio je čak i veći broj demonstranata nego prvog dana. Očekuju se ulični protesti u svim većim gradovima, ali i u manjim mjestima. Kako se navodi, 11.000 policajaca je raspoređeno da pokriva demonstracije.

Došlo je do ozbiljnih poremećaja u transportu u oblasti Pariza, pri čemu je jedan od tri brza voza saobraćao i samo dvije linije metroa bez vozača funkcionisale su normalno. Prijavljene su velike gužve na jednoj od glavnih nadzemnih linija u glavnom gradu.

Sindikat CGT-a je rekao da je najmanje tri četvrtine radnika napustilo velike rafinerije nafte i skladišta goriva TotalEnergies, piše BBC.

Jedan od glavnih sindikata nastavnika rekao je da će polovina svih nastavnika u vrtićima i osnovnim školama biti u štrajku. Učenici srednjih škola organizovali su proteste ispred nekih škola, a studenti su rekli da će zauzeti univerzitet Sciences Po u Parizu u znak podrške demonstrantima.

Macronova vlada nastavlja sa svojim reformama starosne dobi za penziju, suočeni sa istraživanjima javnog mnijenja koja pokazuju da se dvije trećine birača protivi promjenama, koje će proći kroz Narodnu skupštinu sljedeće sedmice.

Bez većine u parlamentu, vlada će morati da se oslanja na desničarske republikance za podršku koliko i na poslanike vladajućih stranaka.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0