instant fap
NaslovnicaSport

Francuskom nogometu prijeti krah: Pred bankrotom klub iz Lige prvaka, uz još sedam prvoligaša

Francuskom nogometu prijeti krah: Pred bankrotom klub iz Lige prvaka, uz još sedam prvoligaša

Potpuni krah prijeti francuskom nogometu jer tamošnji nogometni savez još uvijek nije dobio ponudu za TV prijenose sezone koja uskoro treba početi, pa tako je u opasnosti od bankrota čak osam prvoligaša.

Francuski nogomet doživljava katastrofu kakva nikada nije viđena u nekoj od “liga petice”. Naime, već mjesecima nema ponude za TV prijenose u petogodišnjem ciklusu od 2025. do 2029. godine, a to znači i da klubovi nisu dobili finansijsku injekciju koja im je neophodna.

Prethodno je prvi čovjek Nogometnog saveza Francuske Vincent Laburne tražio više od milijardu eura po sezoni za TV prijenose, ali odlasci zvijezda poput Lionela Messija, Neymara i sada Kyliana Mbappea utjecali su na to da niko ne želi isplatiti taj novac.

Pominjali su se DAZN i beIN Sports kao potencijalni kupci TV prava, ali nikada nije postignut dogovor. Cijena prava je prepolovljena, ali ponude još uvijek nema.

Najugledniji francuski list L'Equipe sada je izašao u javnost i najavio potencijalni krah. Čak osam klubova iz elitnog društva na pragu je bankrota ukoliko se situacija ne popravi.

U pitanju su Auxerre, Lens, Nantes, Reims, Montpellier, Brest, Le Havre i Angers. Svi su u opasnosti od bankrota zbog nedostatka finansijskih sredstava, a sve zbog toga što TV prava još uvijek nisu prodata.

Kao što ste vidjeli, na listi je ekipa Bresta, koja treba učestvovati u grupnoj fazi Lige prvaka jer je prošle sezone napravila senzaciju osvojivši treće mjesto. Također, na listi je i Lens, koji je prošle sezone igrao Ligu prvaka, ali i Montpellier, koji je ne tako davno bio prvak Francuske.

Podsjetimo, francuska Liga 1 je i tokom prošlog ugovora o TV pravima imala mnogo problema i kontroverzi, pa je tako ugovor sa španskom televizijskom kućom Mediapro bio raskinut zbog pravnih nesporazuma i finansijskih problema 2020. godine.

KOMENTARI