instant fap

Frenkijeva autobiografija “Koraci” svjedok je nastanka i razvoja hip hopa u BiH

Frenkijeva autobiografija “Koraci” svjedok je nastanka i razvoja hip hopa u BiH

Vjerovatno najneobičniju kombinaciju od početka ove godine napravili su reper Adnan Hamidović Frenkie i autor Boris Lalić. Njih dvojica stoje iza nove autobiografije “Koraci” koja govori o počecima hip hopa u BiH, ali i iznosi do sada nepoznate detalje iz privatnog života bh. repera.

Frenkie već godinama žari i pali bh. rep scenom, a njegovo ime se povezuje s nekim od najvećih i najvažnijih začetnika hip hopa na ovim prostorima. Od običnog “klinca s ulice” postao je rado viđen gost na velikim regionalnim festivalima. 

Cijela historija njegovog djelovanja na sceni morala se nekako zaokružiti, priča o putu prema uspjehu morala je biti ispričana. Stoga su mladi studenti prije nekoliko mjeseci o njemu i njegovom kolegi Zlatanu Hajlovcu Kontri snimili kratki film, ali to ipak nije ispričalo kompletnu priču.

“Jedan dan mi je zazvonio telefon, javio sam se i čuo Frenkijev glas s druge strane. Pitao me da li sam zainteresovan da napišem njegovu autobiografiju”, prisjeća se mladi autor Boris Lalić koji iza sebe ima četiri objavljene knjige koje su prodate u nekoliko hiljada primjeraka. Ipak, ističe da mu je pisanje ove knjige najugodnije iskustvo koje je imao otkako se bavi pisanjem.

Nije mu bilo potrebno dugo da pristane i pokrene cijelu priču. Kroz vremenski period od godinu dana, ekipa se sastajala svake sedmice i aktivno radila na tome da napravi što bolju priču.

“Mislim da sam za godinu pročitao sve autobiografije bendova i muzičara koje postoje. Trudio sam se shvatiti kako su drugi pisali, a s Borisom sam lako dogovorio da naša priča treba da bude svjedok jednog vremena, da u isto vrijeme priča i o mom životu i da kroz sve to zadrži neku toplinu”, kaže nam reper.

Boris kratko dodaje kako je knjiga interesantna jer iza svakog detalja krije posebnu priču. Detalji koji do sada nisu bili poznati ugledat će svjetlo dana, a neobični duo kaže nam kako očekuje da će se knjiga sigurno koristiti kao referenca te biti nezaobilazno štivo svima koje zanima historija razvijanja ovog žanra muzike na našim prostorima.

Knjigu preporučuju svima te naglašavaju da u njoj svako može pronaći nešto za sebe. Riječ je o laganom štivu koje se može čitati na plaži, ali koje u sebi sadrži ozbiljnije teme kao što je rat koji se u BiH odigrao devedesetih godina. U realizaciji projekta pomogao im je Goethe institut koji im je nesebično asistirao od početka do kraja.

Krunu cijelog ovog projekta predstavljao je odlazak na Sea Star Festival u Umagu. Frenkie je iznenadio Borisa pozivom, a obojica su bili prijatno iznenađeni druženjima na festivalu i činjenicom da je Frenkie otvorio nastup Wu Tang ekipe. Bilo je to ostvarenje reperovog sna, uzevši u obzir da je odrastao uz njihovu muziku i da je samim tim njihov dugogodišnji fan.

Frenkie nam kroz priču spominje i ostale festivale na kojima ćemo ga imati priliku pratiti ovog ljeta. Akcent stavlja na haloo Sarajevo beer festival i Mostar Summer fest. Za tri dana će s Kontrom i Indigom nastupiti na sceni ispred Zetre te će im to biti prvi nastup na ovom festivalu. 

“Radujem se nastupu na haloo Sarajevo beer festivalu ove godine. Smatram da su pozivi s takvih festivala glavni dokaz koliko je naša muzika kvalitetna i koliko smo dobar posao odradili”, kaže Frenkie.

Boris i Frenkie će u budućnosti nastaviti sarađivati. Nadaju se dobrim reakcijama na knjigu, a kroz smijeh kažu kako je sada vrijeme da Boris snimi rep pjesmu, a Frenkie napiše njegovu biografiju. 

“Kontra, Indigo i ja spremamo novi zajednički album. Osim toga, u najavi su brojni nastupi širom regiona, a u četvrtak objavljujem novu pjesmu koja nosi isto ime kao i autobiografija ‘Koraci'”, zaključuje reper.

KOMENTARI