instant fap

Frizerske stolice stare 120 godina

Frizerske stolice stare 120  godina

U frizerskoj radnji Hajrudina Hrustića u Sanskom Mostu, mušterije se šišaju i briju na profesionalnim stolicama čija je starost gotovo punih 120 godina.

10371365_608267765967036_3340594184620925403_n

Hrustić kaže kako je pričao o ovim stolicama vrlo neobična, a u vlasništvu njegove porodice, u kojoj su se i drugi članovi bavili ili bave ovim zanatom su punih sedamdeset godina. «Zanimljivo je da je stolice kupio moj otac koji je nekada imao poznatu brijačnicu u Bijeljini. Proizvedene su u američkom gradu Sent Luisu i izuzetno su kvalitetne i postojane budući da su izrađene od čistog mahagonija.», kaže Hrustić. Prema njegovim riječima, na mesinganoj pločici koja se nalazi u podnožju dvije stolice otisnuta je 1895. godina, kao i naziv frizerskog salona u Sent Luisu kojem su pripadale. «Stolice su nekako postale vlasništvo nekog Švarca, Jevrejina njemačkog porijekla, koji je prije Drugog svjetskog rata u Bijeljini imao brijačnicu.

Zna se šta se zbivalo s Jevrejima u tom periodu, pa je Švarc stolice i cjelokupan inventar prodao bijeljinskom frizeru, Fadilu Pašaliću.», dodaje Hrustić. On kaže kako je, voljom sudbine, kod ovog frizera zanat izučio i njegov otac, a poslije smrti majstora i otkupio njegov salon, pa time i antikvitetne stolice. Nakon poslednjeg rata, Hrustić je svoju egzistenciju zasnovao u Sanskom Mostu, gdje je otvorio frizersku radnju. «Našu kuću i radnju je nekoliko poslijeratnih godina koristio čovjek koji nije znao pravu vrijednost stolica. Pronašao sam ih odbačene u podrumu i jako se obradovao kada sam ustanovio da su preživjele.», dodaje Hrustić. Kaže kako se mušterije često iznenade kada im kaže da se briju ili šišaju na stolicama koje su stare 120 godina. «Mogu reći da su izuzetne, služe me nakon toliko godina i niti jednom do sada se nisu pokvarile.», kaže ovaj sanski frizer.

KOMENTARI