instant fap

Fuele: Nema temelja za odgodu ulaska Hrvatske u EU

“Apsolutno ne sumnjam u sposobnost hrvatske vlade da te zadatke ispuni tako da Hrvatska postane članicom tačno kako je planiralo Evropsko vijeće, to znači 1. jula 2013, naglasio je Fuele.

Ne vidim temelja za odgodu ulaska Hrvatske u EU niti ima potrebe da se razmišlja o odgodi, izjavio je danas u Pragu evropski povjerenik za proširenje Štefan Fuele, u vrijeme kada njemački mediji i neki utjecajni političari ocjenjuju da Hrvatska još nije spremna postati punopravnom članicom Unije.
“Za one koji kažu da je naš izvještaj o monitoringu bio poziv za buđenje rekao bih da jest, ali ne poziv za medije, ne za parlamente nekih zemalja članica. Bio je to poziv za Hrvatsku”, rekao je Fuele na upit hrvatskih novinara na marginama konferencije o proširenju EU-a u Pragu.

Ponovio je da Hrvatska prije članstva mora ispuniti 10 zadataka navedenih u posljednjem izvještaju Evropske komisije o monitoringu. “Apsolutno ne sumnjam u sposobnost hrvatske vlade da te zadatke ispuni tako da Hrvatska postane članicom tačno kako je planiralo Evropsko vijeće, to znači 1. jula 2013.”, naglasio je Fuele, javila je Hina.

U njemačkom parlamentu Bundestagu raste otpor prema ishitrenom primitku Hrvatske u punopravno članstvo u Evropskoj uniji, napisao je sedmičnik Der Spiegel u nedjelju u svom najnovijem izdanju. “Ne smije biti nikakvog popuštanja samo da bi se pobudila nada” rekao je predsjednik Odbora za vanjsku politiku Bundestaga Ruprecht Polenz (Kršćansko demokratska unija, CDU) za Der Spiegel. On je ustvrdio da je ulazak Hrvatske u EU planiranog datuma 1. jula 2013. moguć jedino u slučaju da sljedeći izvještaj Evropske komisije o napretku Hrvatske bude pozitivno intonirano. I predsjednik Bundestaga Norbert Lammert (CDU), koji je prije dvije sedmice intervjuom u dnevniku “Welt am Sonntag” u kojem je ustvrdio kako Hrvatska još nije spremna za ulazak u EU započeo raspravu o proširenju EU-a, iznova je izrazio skepsu u tom pitanju, dodao je list.

Hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić izjavila je ranije u Pragu da su s Njemačkom riješeni svi problemi vezani uz sumnje u spremnost Hrvatske za ulazak u EU. Šefica hrvatske diplomacije dodala je da je o “iskakanjima u percepciji” o hrvatskoj spremnosti u nekoliko slučajeva razgovarala s njemačkim ministrom vanjskih poslova Guidom Westerweleom i državnim ministrom za Europu u ministarstvu vanjskih poslova Michaelom Linkom te da je kancelarka Angela Merkel s tim u svezi sudjelovala na sjednici zastupničkog kluba svoje stranke. “Problemi su razriješeni u tim krugovima”, rekla je Pusić i istaknula da ratifikacija pristupnog ugovora u njemačkom parlamentu nije upitna ako Hrvatska ispuni zadaće iz izvještaj o monitoringu.

KOMENTARI