GALAJA Mjesto heroja i simbol otpora

HomeLokalne temeSanski Most

GALAJA Mjesto heroja i simbol otpora

Održan memorijalni malonogometni turnir “GALAJA 2020”

Sutra se održava se tradicionalna manifestacija „Galaja 1992-2022“, kojom će biti obilježena 30 godišnjica od početka pružanja otpora agresiji na općinu Sanski Most, tokom maja i juna 1992. godine. I na ovogodišnjoj manifestaciji, koja se svake godine održava na lokalitetu Memorijalnog centra Galaja, koji je smješten u istoimenoj šumi na području Vrhpolja, očekuje se prisustvo predstavnika društveno-političkog života iz Unsko-sanskog kantona, Sanskog Mosta i susjednih općina, kao i boračkih organizacija ali i samih građana.

Ovaj događaj se održava kako bi se evocirale uspomene na događaje iz 1992. godine, kada su dobrovoljci iz sanske i ključke općine na ovom području uspjeli organizovati odbranu, pruživši otpor daleko nadmoćnijem agresoru.

Prema utvrđenom programu manifestacije,centralni skup počinje u 14 sati, gdje je planirano obraćanje sudionika Galaje i ostalih gostiju. Prije samog dolaska na centralni skup, u 13 sati predviđeno je polaganje cvijeća ispred „Spomenika oslobodiocima“ na Trgu ljiljana, a nakon toga u Vrhpolju će se položiti cvijeće na spomen obilježje Edilfu Hodžiću i Saidu Keranoviću.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0