instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Gaza: Traži se bojkot izraelskih proizvoda

Gaza: Traži se bojkot izraelskih proizvoda

Ministar ekonomije palestinske vlade u Gazi Alaaddin Refati rekao je da zbog embarga ne mogu spriječiti uvoz izraelskih proizvoda u zemlju, ali da su zato poduzeti koraci na podsticanju kupovine domaćih proizvoda. U izjavi za agenciju Anadolija, Refati je kazao da je vlada poduzela nekoliko koraka kako bi podržala kupovinu  domaćih proizvoda.


– Ukoliko postignemo da se kupuju domaći proizvodi, oni će vremenom postati i kvalitetniji, kazao je ministar.

Refati je istakao da podržavaju domaće proizvode direktnim i indirektnim načinima, kao što je obrazovanje radnika, i dodao da je, u konačnici, odluka, ipak, na potrošačima.

Refati je rekao da njegovo ministarstvo ulaže velike napore kako bi se se zaštitila industrija obuće, koja već ima prepoznatljivu kvalitetu.

Također, predsjednik Ureda za zaštitu potrošača Omer Kabbaha napominje kako se “traži od proizvođača da podatke o upotrebi označe na arapksom jeziku kako bi se mogli razlikovati palestinski proizvodi od proizvoda koje prodaju jeversjki doseljenici”.

Ekonomski stručnjak Fethi Seruci naveo je da “nakon ulaska izraelskih proizvoda u Gazu, palesinski privrednici imaju potnecijal da se takmiče sa izraelskim privrednicima, ali zbog ratnih šteta koje trpe, teško da mogu konstanto ostvarivati profit”.